Egészségeebb a csapvíz, mint a palckozott? 2022-03-09 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A csapvíz a világ jelentős részén semmivel sem egészségtelenebb, és a PET-palackba zárt természet is felvet néhány kérdést. Egy friss spanyol kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa. A palackozott víz előállítása 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználásával jár, mint a csapvízé, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szorosa annak. Az elsőre meghökkentő számok egy barcelonai kutatásból származnak: a kutatók azt számolták ki, hogy mivel járna, ha a katalán nagyváros teljes lakossága palackozott vizet inna. Foto:pixabay.com Barcelona éppen azok közé a városok közé tartozik, ahol a csapvíz kevésbé egészséges: a szükséges klórozással a vízbe kerülő trihalometánok (THM) nagy mennyiségben elvileg hozzájárulhatnak egyes daganatos megbetegedések kialakulásához. A kockázat azonban elenyésző, az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét. „Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél” – idézi a Guardian Cristina Villanuevát, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók szerint a közkutak, középületek fejlesztésével kellene fejleszteni a közösségi vízrendszereket, és az ásványvízgyártók hatékony marketingjével szemben jobban tudatosítani a palackozott víz környezeti és egyéb extraköltségeit. Forrás: https://napidoktor.hu/index