Nagy Feró Lájkolja a véradást!

Nagy Feró, a Like tagjai és több birkózó – többek közt Hatos Gábor, Módos Péter, Deák Bárdos Mihály – érzi úgy, hogy személyükkel is fel kell hívniuk a figyelmet a véradás fontosságára.

Csatlakozz te is a véradók táborához és gazdagodj értékes ajándékokkal!

Miért jó vért adni?

– Mert nemes dolog embertársainkon segíteni. Soha nem tudhatjuk, mikor szorulunk rá mi is.

– Mert a véradás egyúttal egy ingyenes szűrővizsgálat is, hiszen csak egészséges ember adhat vért. Megtudhatjuk van-e a vérünkben például hepatitisz vagy AIDS vírus vagy olyan eltérő érték, amely a szervezetünkben zajló valamilyen gyulladásos folyamatra utal. Készül egy vérkép lelet is, amiből kiderül, elegendő vörösvértestünk van-e, megfelelő-e a vas szintünk és a vérfesték (hemoglobin) értékünk.

– Mert a véradásnál levett vér mennyisége (kb. 450ml) élettani ingert jelent a vérképző szervek számára, hogy friss vért termeljenek. A 6 havonként történő véradás egy rendkívül egészséges élettani láncolatot indít be, amelynek során egy bizonyos idő múlva a teljes vérmennyiségünk felfrissül. Ez azért is fontos, mert  a táplálékkal és a környezetünkből egyéb módon is egyre több szennyeződés kerül szervezetünkbe és a véradás kapcsán beinduló vérképző inger hatására egyre több új sejt jelenik meg a vérben, ami az egész szervezetnek megújulást jelent.

Tulajdonképpen ez történik a hölgyeknél életük első és utolsó havi ciklusa között átlagosan 28 naponként, ám ez más jellegű ingert jelent a vérképző szervek számára, mint a véradás kapcsán néhány perc alatt levett viszonylag nagy mennyiségű vér. A változás korában pedig kifejezetten jót tesz – mondhatni terápiás értékű – a véradás a nők részéről.

nagyfero_6400

Információk véradóknak a Ments Életet Alapítványtól

– személyigazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya feltétlenül szükséges,

– szükséges előtte enni, és minél többet inni,

– érdemes edzés utánra időzíteni a véradást, mivel utána ajánlatos kerülni az edzést, szaunázást,

– a véradás folyamata kb. 20 percig tart.

A véradókat értékes ajándékokkal is jutalmazzuk!

Forrás: