Így csináljunk hűvös otthont a hőségben!

Az utóbbi napokban a hőmérő higanyszála folyamatosan eléri a 30 fokot, nagy szükségünk van tehát néhány jó tippre, hogy el bírjuk viselni ezt a borzasztó hőséget!

A nyári hőség mindenkit megvisel, a 30 fok fölötti hőmérséklet már kellemetlen tud lenni az otthonunkban is.

Hogyan teremtsünk elviselhetőbb körülményeket? Légkondi nélkül, egészségesebb és természetesebb módon is lehűthetjük a lakást!

Ne engedjük be a forróságot!

Ne utólag gondolkodjunk, hogyan szoríthatnánk ki lakásunkból a meleget, hanem előzzük meg, hogy bejöjjön! Még kora reggel tárjuk ki az ablakokat: ilyenkor frissebb és hűvösebb az idő, jó a levegő. Szellőztessük át jól otthonunkat, kereszthuzatot is nyithatunk. majd ha már jön a meleg, csukjuk be az ablakokat és konzerváljuk a hűs levegőt!

Ha van zsalu, redőny, reluxa az ablakon, nyert ügyünk van. Amint közelednek a napsugarak, húzzuk le a redőnyt és tartsuk is úgy, amíg odatűz a nap! Ha nincs redőny, kerüljön az ablakokra sötétítő függöny, de akár egy pléd is megteszi!

Szereltethetünk az ablakok fölé kihúzható védőernyőket, napellenzőket is, ilyenek vannak például a boltok bejáratai előtt, a kávézók teraszán vannak. Felfogják a napsugarakat és megakadályozzák, hogy sok jusson belőlük a helyiségekbe.

Használjunk álló ventillátort, vagy akár több kisebb méretűt a helyiségekben! Szereltessünk fel a plafonra is egyet! Kertes ház esetében sok hőt felfog, ha vannak kúszónövények a falon, takarják a ház egy részét a tövébe ültetett növények, magasabb fák.

meleg1

Otthonunk köré ültessünk gyorsan növő fákat, hogy mielőbb hűsítő árnyékot nyújtsanak! Itt lehetőség van este jó alaposan fellocsolni, ami kellően lehűti a levegőt és enyhülést ad a növényeknek is.

És mi magunk se csináljunk!

Ha kívülről nem jön be hő, ne csináljunk! Minél kevesebb ideig használjuk a tűzhelyet, a villanyt, a vasalót, és így tovább. Valamennyi igencsak okádja a hőt, és jóformán rosszul leszünk a közelükben. Cseréljük energiatakarékosra az izzókat, és lehetőség szerint ne tartsuk bekapcsolva a háztartási gépeket, ha nem muszáj! Az ablakokat este érdemes újra kinyitni, amikor már hűl az idő és ismét a friss levegőt tudjuk beengedni a lakásba!

Figyelem!!!

A nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, és védjék bőrüket a leégés ellen!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.