Negyvenen túl is van szülés…

Noha nők egyre többet tesznek azért, hogy valós koruknál fiatalabbnak látszódjanak, biológiai órájukat így sem tudják megállítani.

A tény, hogy egyre több híresség – például Julia Roberts, Salma Hayek, Halle Berry vagy Emma Thompson – esik teherbe viszonylag idős korban első gyermekével, bátorítólag hat a negyven feletti nőkre, hogy ők sem késtek el még semmivel. Pedig a nőgyógyászok arról számolnak be, hogy egyre több negyven év fölötti nő fordul hozzájuk azzal a panasszal, hogy képtelenek teherbe esni.

A késői gyermekvállalás ma már egyáltalán nem tűnik kirívónak. Azonban akár egyéni választás az oka, akár fogantatási problémák állnak a kitolódó családalapítás hátterében, jó hír, hogy egyúttal az orvoslás is mind fejlettebbé válik.

Kései anyaság: őszintén a teherbe esés lehetőségeiről és akadályairól

Valamikor harminc és negyven év között a szervek öregedésnek indulnak, ennek azonban nincsenek látványos külső jelei, ugyanakkor a plasztika sebészetnek hála pedig most már a külsőnk sem feltétlenül árulja el valós korunkat. Ennek következtében egyre több nő hajlamos azt hinni, hogy mivel fiatalabbnak néz ki tényleges koránál, fogamzó képessége is olyan, mint egy fiatalabbé.

Fotó: 123rf.com

Pedig ez nagy tévedés, valójában a fiatalos, üde külső ellenére a petefészkek a valós korukról adnak képet, hiszen a petesejtek a kor előre haladtával minőségben is mennyiségben is hanyatlást mutatnak. Hiába olvasunk hát nap mint nap a legkülönbözőbb sztárokról híreket, akik negyven vagy akár ötven évesen estek teherbe, bele kell törődni, hogy sem a jóga, sem a botox, sem az egészséges táplálkozás nem képes megállítani a női termékenységnek a kor előre haladtával jelentkező hanyatlását.

A legtöbb orvos egyet ért abban, hogy negyven éves korra a nő esélye a teherbe esésre már csupán öt százalék.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.