Méhnyakrák megelőzés – A kötelező jobban véd

A méhnyakrák világméretekben és hazánkban is a leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés a 45 év alatti nők körében az emlőrák után.

A KSH adatai szerint évente kb. 1000 új esetet regisztrálnak, és 400 beteg hal meg a betegség következtében. Évente kb. 10 000 műtétet végeznek rákmegelőző állapotok miatt. Hazánkban a halálozás háromszorosa a nyugat-európai átlagnak, és ez a tendencia 10 év alatt alig változott.

Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke a közelmúltban bejelentette: a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina kötelezően felajánlandó lesz. Az oltás sorozatot jövőre az iskolai kampányoltások keretében lehet majd kérni a 12-13 éves korosztály számára.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ 2012. évi ajánlása alapján Európában már 19 ország részben vagy teljes egészében finanszírozza a szűrésből és a védőoltásból álló méhnyakrák programot.

meh5

A magyarországi tudományos kutatási adatok alapján, a közfinanszírozáshoz kötődő direkt egészségügyi költségek vonatkozásában az egyik legjelentősebb terhet a méhnyakrákot megelőző állapotok, és a méhnyakrák kezelési költségei jelentik – összevetve más HPV okozta megbetegedések közterheivel.

Prof. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a magyar Tudományos Akadémia nyári konferencián arról szólt, hogy itt a nagy lehetőség: megelőzni egy rákot egy védőoltással – orvostörténeti lehetőség!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.