Új agyi képalkotó eljárással kiszűrhetőek a Parkinson-kór korai jelei

Brit kutatók kifejlesztettek egy gyors és egyszerű agyi képalkotó technikát, amely a Parkinson-kór korai felismerésének és a tünetek megjelenése előtti kezelésének lehetőségével kecsegtet.

A Neurology című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményei szerint a kutatócsoport által kifejlesztett új mágneses rezonanciás képalkotó eljárás (MRI) majdnem 90 százalékos pontossággal képes kiszűrni a betegség korai jeleit. Az Oxfordi Egyetem kutatói tizenkilenc egészséges és ugyanennyi, a betegség korai szakaszában lévő személyt vontak be a vizsgálatukba. A résztvevők neme és életkora is azonos volt.

A szakemberek arra jutottak, hogy a Parkinson-kóros pácienseknél sokkal kisebb volt a kapcsolat bizonyos speciális agysejtek között. A kutatóknak sikerült meghatározniuk ezen kapcsolat küszöbértékét és az ez alatti érték figyelembe vételével 89,5 százalékos pontossággal tudták meghatározni, hogy melyik résztvevő küzdött a betegséggel, vagyis mindössze néhány egészséges résztvevőnél állítottak fel téves diagnózist.

parkinsonkor

"Az esetek nagy többségében jelenleg nincs módszerünk annak megállapítására, hogy kinél áll fenn a Parkinson-kór kialakulásának kockázata" – mondta Clare Mackay, a tanulmány egyik vezető kutatója. Mint hozzátette, nagyon izgatottak, mivel az általuk kifejlesztett MRI-technika valóban alkalmasnak bizonyulhat a betegség legkorábbi jeleinek kimutatására. Az eredmények nagyon ígéretesek – húzta alá a szakember.

A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat. Nagy-Britanniában a becslések szerint nagyjából minden 500. embert érinti a betegség. A Parkinson-kórnak jelenleg nincs gyógymódja, de megfelelő kezelésekkel csökkenthetőek a tünetei, és bizonyos ideig jó minőségű élet biztosítható a pácienseknek.

Forrás: