Támadnak a norovírusok!

A brit egészségvédelmi hatóság közleménye szerint 72 százalékkal nagyobb a norovírusos megbetegedések száma, mint egy évvel ezelőtt. A betegség jellegzetes tünete a hirtelen jelentkező hányás, hasmenés.

Minden korábbinál erősebbnek ígérkezik idén a félelmetes norovírus támadása. Az újesztendőben elsőként Angliából jelentették  a laboratóriumi adatokkal megerősített tényt. A brit egészségvédelmi hatóság, a Health Protection Agency (HPA) január  2-ai közleménye szerint 72 százalékkal nagyobb a megbetegedések száma, mint egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban.

A norovírus okozta betegség nagyon kellemetlen, jellegzetes tünete a hirtelen jelentkező hányás és/vagy hasmenés. A láz nem jellemző, ellenben lehetnek fejfájás és hasi görcsök. A betegség jelentkezhet bármelyik életkorban, lefolyása enyhe, rendszerint egy-két nap alatt megszűnik, hosszabb távú hatások nem jellemzőek.

shutterstock_636359411 Olvass még több cikket a hasmenésről!

A Norovirus nagyon fertőző!

Fontos a rendszeres és alapos kézmosás szappannal és vízzel, különösen érintkezés után valakivel, aki beteg, és a WC-használatot követően. A fertőzésnek kitett felületeket alaposan le kell tisztítani mosószerrel, majd fertőtlenítő oldattal,  különös figyelmet fordítva a hányadék és a környező terület mentesítésére. Körültekintően kell eljárni, követve a gyártó utasításait, hogy elkerüljük a vegyi anyagok használata során előfordulható sérüléseket.

A norovirusok a gastroenteritis járványok egyik leggyakoribb kórokozói világszerte. Rendkívül változatosak, számos típusuk ismert. Ennek ellenére a járványok okozójaként leggyakrabban a GII4 (Lordsdale) genotípusú vírust lehet kimutatni.

Magyarországon már 2000-ben mutattak ki norovírust, a vizsgálatok megerősítették a GII4 genotípusú norovirusok vezető szerepét. A norovirus járványok emelkedő számának legvalószínűbb oka egy új GII4 variáns megjelenése a hazai populációban, a nemzetközi pandemia részeként. A naovírus korainak számító és igen intenzív megjelenése Angliában, a legnagyobb óvatosság ellenére is gyorsan terjedhet.

A magyarországi járványfigyelő szolgálat január 5-én még 2012. évi adatokat szolgáltatott, az Országos Epidemiológiai Központ nem tett közzé friss adatot. A napidoktor.hu január első hétvégi körinterjúja kapcsán budapesti háziorvosokat és Angliából érkezett magyar  turistákat kérdezett meg, akik körében emelkedő számban fordulnak elő norovírussal fertőzött betegek.

Folytatás a Benyovszky Orvosi Központ Magazinban!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.