Nyílt levél a méhnyakrák megelőzéséért

Akit beoltanak, várhatóan nem fog megbetegedni méhnyakrákban. Magyarországon évente több, mint ezer fiatal nő betegszik meg méhnyakrákban és közel 400-an meg is halnak.

A méhnyakrákszűréssel időben felismerhető, de a szűrővizsgálatra kevesen mennek el.

Magát a védőoltást 2005. óta ismeri a tudomány, felfedezője és kidolgozója, Harald zur Hausen 2008-ban Nobel-díjat kapott, ugyanis bizonyításra került, hogy a méhnyakrák kialakulásáért túlnyomó többségében egy szexuális úton terjedő vírusfertőzés (a humán papilloma vírusfertőzés) a felelős.

A védőoltás pedig megvéd a humán papilloma vírus fertőzéstől.

A védőoltás bevezetéséért többek között a Magyar Rákellenes Liga is több, mint 7 éve akciókat folytatott és szervezte, hogy ahol alapszervezetei működnek, ott a helyi önkormányzat, követve Budapest V. kerülete polgármesterének dicséretes kezdeményezését, vállalja magára az oltóanyag beszerzését.

A közelmúltban tette közzé az egészségügyi kormányzat: a humán papilloma vírus elleni védőoltás 2014-től bekerül a védőoltási programba nem mint kötelező, hanem mint ajánlott oltás, a 7. osztályos leányoknak a méhnyakrák megelőzésére.

Köszönjük az egészségügyi kormányzat intézkedését és a Magyar Rákellenes Liga nevében arra kérünk mindenkit, hogy akinek felajánlják a védőoltást, az fogadja el, engedje, hogy a gyermekét beoltsák és tegye védetté gyermekét a HPV fertőzés és a méhnyakrák ellen.

drSimonTamas

Prof. dr. Simon Tamás,

a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.