Biovédelmi és biobiztonsági kutatások zajlanak Pécsen

Négy éven át végezhet biovédelmi és biobiztonsági kutatásokat egy 943 millió forintos támogatással zajló program keretében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program támogatásából megvalósuló kutatások a hazai járványvédelem munkáját fogják segíteni, a járványok megelőzését szolgálják – közölték.

A kutatások azért kiemelkedően fontosak, mert napjainkban “határtalan méreteket öltött a fertőző betegségek térhódítása”, a terjedésük pedig komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent a nemzetek, így Magyarország számára is.

kutatás

Fotó: 123rf.com

A közlemény szerint a VNL jelenleg egy olyan kiemelten fontos, gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára. Ennek alkalmazása szükség esetén hozzájárulhat a hazai biovédelemhez és biobiztonsághoz is.

A négy évre szóló támogatás egyebek között lehetővé teszi egy terepi, azonnal alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását. A Jakab Ferenc virológus professzor vezetésével megvalósuló projekt lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére is.

Olvasd el ezt is!

A gyógyszerfejlesztést segítő kutatási program zárult le Szegeden

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.