A sok cukor önveszélyessé tesz 2010-12-21 Napi Hírek Megosztás: Tweet Kutatók sok cukorral etették a kísérleti egereket, hogy megállítsák a szőrhullásukat. Az étrend azonban önveszélyes magatartásra késztette az állatokat. Joseph Garner professzor a trichotillománia nevű betegséget tanulmányozta, amelynek hatására az emberek kitépik a saját hajukat. Becslések szerint a rendellenesség a népesség kettő-négy százalékát érinti, főleg nőket. A szőrtépő egerek agyában alacsony volt a szerotonin nevű anyag aktivitási szintje, amely a hangulatért és a motivációért felel. Garner úgy képzelte, hogy ha megnöveljük az anyag aktivitását, megáll a szőrtépkedés. A szerotin aminosav-triptofan hatására kezd működni, amelyet legkönnyebben az étrend segítségével juttathatunk a szervezetünkbe. A probléma annyi volt, hogy az aminosav elzárta az agy és a véráram közti határt, amin a tripofán sem juthatott keresztül. Garner ezért megváltoztatta az egerek értendjét: a triptofánt cukor és szénhidrátok segítségével juttatta be a szervezetbe. A megszokottnál nyolcszor nagyobb mennyiségű cukor, én négyszer több triptofán meghozta a várt eredményt: az agy szerotinkapacitása megnőtt. Az egerek viselkedése azonban mit sem változott.?Az étrend hatására sokkal rosszabb állapotba kerültek.? ? számolt be tapasztalatairól a kutató. Ezután az állatokat három csoportra osztotta: az elsőbe azok kerültek, akik viselkedése normális volt, a másodikba az enyhe tüneteket produkálók, a harmadikba pedig azok, akik már nagyon sok szőrt vesztettek. Változatlan étrend mellett mindegyik csoport állapota rosszabbodott. Amikor azonban visszaálltak a normál ételekre, a romlás megszűnt. Garner kutatása felveti a kérdést, hogy az étrend milyen hatással van az olyan mentális betegségekre, mint pl. az autizmus. ?Pusztán az, hogy az egerekre ilyen hatást gyakorolt a sok cukor, még nem bizonyítja, hogy embereknél is ezzel az eredménnyel jár. A lehetőség azonban fennáll.? ? fogalmazott Garner. Forrás: