Egyre nő a rovarcsípés miatt kialakuló betegségek száma

A Zika vírus és a Lyme-kór csak néhány közülük

A kullancsok, bolhák, moszkítók által terjesztett betegségek az utóbbi években veszélyesebbé váltak és nagyobb számban is fordulnak elő. 2004 és 2016 között a megbetegedések száma megtriplázódott.

Megdöbbentőnek hangzik, de sajnos igaz: megtriplázódott az utóbbi években azon betegségek előfordulásának száma, amely bolha-, kullancs- vagy moszkítócsípésből származik. Az amerikai CDC (US Center for Disease Control and Prevention – Amerikai Járványügyi Hivatal) becslése szerint 2004 és 2016 között lényegesen nőtt a megbetegedések száma és azok veszélyesebbek is lettek. Közel 650 ezer esetet regisztráltak évente. Ráadásul vannak nem jelentett vagy nem felismert esetek is.

Robert R. Redfield orvos, a CDC új vezetője szerint a számok súlyosbodni fognak, ha a szakemberek nem működnek együtt helyi, állami és szövetségi szinten a rovarcsípésből eredő betegségek jelentését, kontrollálását illetően. Egy fertőzött moszkító, kullancs vagy bolha Zika-vírust, Nyugat-Nílusi lázat, Lyme-kórt és chikungunyát is terjeszhet, s egyre nő a miattuk kialakuló betegségek száma Amerikában. A kullancsok rovarcsípése által terjesztett betegségek többsége az organizmusokon át terjed. A kullancs a Lyme-kórt és az ún. Rocky Mountain (Sziklás hegységi) foltos lázat terjeszti – ezen esetek száma emelkedik, új, halálosabb fertőzésekkel karöltve, beleértve a Heartland és a Bourbon vírusokat. A CDC hét új kórokozót azonosított, melyeket a kullancsok rovarcsípése terjeszt.

A moszkítók vagy szúnyogok szintén nagy veszélyt jelentenek: a rovarcsípésből eredő betegségek közül a dengue-lázat, chikungunya-, Nyugat-Nílusi és a Zika-vírust terjesztik. A betegségek egyre terjednek, ahogy a rovarok új területeken jelennek meg és az utazók gyakorlatilag hazaviszik őket. A kullancs által terjesztett betegségek nem fertőzőek, de a moszkítók általiak igen. Sajnos, a meleg idő miatt a kullancsok inkább északra törekednek, míg a moszkítók átveszik a terepet az ország középső részén. Jelenleg Amerika egész területén jelen vannak a betegségek. Komoly kihívást jelent megbirkózni a fenyegetéssel, s ellenőrzés alatt tartani azt. A rovarcsípések okozói igen aprók, ráadásul vadállatok, rágcsálók és madarak is hordozhatják őket, szinte lehetetlen őket azonosítani és kiiktatni. A feketelábú vagy szarvas kullancs felelős a Lyme-kórért: a rovarcsípésből eredő betegségek 80 százalékát okozza, az anaplazmózis, babesiózis és a Powassan-vírus mellett.

A CDC jelentése szerint 2016-ban az alábbiak szerint alakult a betegségek listája

  • Lyme-kór: 36.429 eset (az éves teljes szám 300 ezer körül lehet)
  • Anaplazmózis / ehrlichiosis (Sziklás hegyi foltos láz): 4.269
  • Babesiosis: 1.910
  • Tularémia: 230
  • Powassan-vírus: 22

Az ehrlichiózis az anaplazmózis csoportjába tartozik, s a második leggyakoribb, kullancs rovarcsípés által terjesztett betegség az Egyesült Államokban. Megfelelő kezelés nélkül mindkét kór megöli az áldozatot. A babesiosis életveszélyes, parazita-betegség, míg a Powassan-vírus egy olyan kullancs okozta kór, amely nem reagál az antibiotikumokra. A Heartland és Bourbon vírusokat ugyancsak ez az apró rovar csípése okozza, s mindkettő okozott már halált.

Az ún. rickettsia-betegségek, melyekre foltos kiütések jellemzők, szintén egyre gyakoribbak. A Sziklás-hegység foltos lázként említett megbetegedést a kutya kullancs okozza – a kór azokon a területeken fordul elő sűrűbben, ahol a szabadon kószáló ebek könnyen átadhatják azt az embereknek – Arizona állam, Oklahoma és Észak-Karolina vidékén. Paige Armstrong orvos elmondta: a kullancs rovarcsípés okozta betegségek terjedése aggasztó. A jobb diagnosztika és a helyes antibiotikumos kezelés leszorítja a megbetegedések számát, de ez csak egy a sok közül. A Nyugat-Nílusi vírus előretörése például attól függ, hány madarat fertőztek meg a szúnyogok – s noha az ún. Aedes aegypti moszkító 38 államban jelen van, a Zika-vírus előfordulása alacsony.

Lyle Petersen orvos, a CDC munkatársa kiemelte, hogy számos ellenőrző csoport dolgozik a betegségek megelőzésén és a fenyegetés kontroll alatt tartásán, de még megfelelőbb ellenőrzésre és ún. peszticid-rezisztencia-tesztekre van szükségük, hogy kellően kordában tarthassák a betegségeket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php