Az internethasználat és a gyerekek – Előnyök, hátrányok!

Ma már életünk elképzelhetetlen internet nélkül . A mai gyermekek „beleszülettek” a hálózat világába, mondhatnánk úgyis, hogy a XXI. században mindannyian internetpolgárok vagyunk.

Az internet óriási segítség, számos kognitív funkciót (lényeglátást, struktúrakialakítást) fejleszthet, ha megfelelően tudunk élni lehetőségeivel.

De vajon tudjuk-e az internetet úgy használni, hogy az valóban előnyünkre, ne pedig kárunkra váljék? Mit tehetünk a legkiszolgáltatottabb korosztály, a gyermekek védelmében, akik még önmagukat nem képesek megvédeni? Hogyan tudunk felnőttként segíteni, ha sokszor talán gyermekeiknél is járatlanabbak vagyunk az internet világában?

Az inetnerhasználat egy 2008-as adat szerint az elmúlt évtizedben 305,5%-kal növekedett (Internet Word Stats). A fiatalok számára a hálózatnak kiemelkedő jelentősége van a tanulásban, a szórakozásban, a zenehallgatásban, a filmnézésben és mindemellett meghatározó szerepet játszik a közösségi életben: a társasági élet ma már a fiatalok számára elképzelhetetlen anélkül, hogy valamelyik közösségi oldalt ne használnák.

A túlzott internethasználat azonban már veszélyeztetheti a felhasználó testi és lelki egészségét. Ilyen esetekben már internetfüggőségről is beszélhetünk. Milyen jelekből vehetjük észre, ha valamelyik ismerősünk, hozzátartozónk ilyen problémával küzd?

gyerekek22

Az internetfüggő egyén (hasonlóan más függőségtől szenvedő emberekhez) állandó késztetést érez az internetezésre, megkönnyebbül, ha leülhet a gép elé, fokozatoson egyre több időt tölt ott. Hiába szeretné ezt az időt csökkenteni, próbálkozásai sikertelenek. Nehéz pontosan meghatározni, hány óra napi internetezés után beszélhetünk függőségről, hiszen rengetegen munkájukhoz, illetve tanulmányaikhoz használják a hálózatot, azonban napi 3 óránál hosszabb netezéssel töltött szabadidő -együtt más tünetekkel – már figyelmeztető jel lehet!

Fontos figyelembe venni a többi tünetet is: a netfüggő egyén ürességet érez, kedvetlen, deprimált lesz, ha nem ülhet le a hálózatot használni, emiatt elmulasztja egyéb kötelességeit, vagy kockáztatja fontos személyes kapcsolatait, munka vagy tanulási lehetőségeit. Ezek miatt csökkenhet teljesítménye is. Az internetfüggőségben szenvedő egyén sokszor fantáziál a hálózatról (amikor nem használja azt). Ha nincs alkalma internetezni, erőteljes vágyat, késztetést érezhet iránta. Sokszor intenzív próbálkozások ellenére nem tud leszokni a netezésről, vagy általában több időt tölt a gép előtt, mint amennyit elhatároz.

. A függőség oka és tünete is lehet, ha a valós problémák előli elmenekülésre, a hangulati nehézségek enyhítésére vagy a személyes kommunikáció helyettesítésére használják az internetes felületet. Jelzésértékű, ha valaki számára fontos személyeknek hazudik arról, hogy mennyit internetezik.

Az internetfüggőség kialakulásának hátterében – más függőségekhez hasonlóan – állhatnak hangulati zavarok, kapcsolati, illetve kommunikációs nehézségek, szociális izoláció, szorongások, de ezek a zavarok az internetfüggőség következményeként is kialakulhatnak. Nagyon fontos, hogy a szülők és a pedagógusok megfigyeljék a gyermekek internetes szokásait, és bizonyos mértékű mennyiségi és minőségi korlátozásokat tegyenek számukra Egy gyermek ugyanis még önállóan képtelen az önszabályozásra, ehhez szüksége van a felnőttek segítségére, visszajelzéseire és a határok következetes felállítására: Ezek hiányában könnyen hozzászokhat ahhoz, hogy olyan dolgokkal töltse az idejét, melyek számára fizikai és pszichés értelemben is egészségkárosító hatásúak.

internetezo_lany10

Az internetes világ másik veszélyforrása a hálózaton keresztül történő abúzus, bántalmazás (cyber-bullying). Ennek jellemző fajtái lehetnek a közösség előtti megszégyenítés, a neten keresztüli folyamatos zaklatás, illetve álprofil létrehozása közösségi oldalon. A közvetlen bántalmazásokhoz képest bizonyos szempontokból megterhelőbbnek tekinthető az internetes zaklatás, hiszen nagyon rövid idő alatt rengeteg emberhez eljuthat a megszégyenítő információ, és emiatt igazi jóvátételre nincs lehetőség. Más esetekben ugyanis a különböző típusú zaklatások kezelésénél a kárhelyreállító (resztoratív) technikák alkalmazása hatékony lehet.

A jóvátételt sokszor az is lehetetlenné teszi, hogy nincs személyes kapcsolat a bántalmazó és az áldozat között, sőt gyakran a bántalmazó fél ismeretlen, anonim személy. Ez a tény gyakran paranoid gondolatokhoz is vezethet az áldozatnál, hiszen egy idő után mindenkiben zaklatóját látja. Tovább súlyosbítja az internetes zaklatás hatását, hogy míg egy tényleges bántalmazás elől el lehet menekülni biztonságos helyekre, ez elől nincs hova menekülni, ráadásul a nap 24 órájában fennáll a veszély újabb zaklatásra….(Folytatjuk)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.