Alkoholfogyasztás: letiltanák a briteket

A szigetországban egy javaslattal csökkenne az alkoholfogyasztás, de a legbiztonságosabb az lenne, ha egyáltalán nem innának. Az új program szerint a betegség kockázatának csökkentése érdekében nem kellene hetente 14 egységnél több alkoholt inni.

Az angol közegészségügyi hivatal vezetője szerint a briteknek kevesebbet kellene inniuk, mert az alkoholfogyasztás növeli a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát, sőt, a szakember szerint a legbiztonságosabb azt lenne, ha egyáltalán nem innának. Az új programot kritikusai szinte azonnal pánikkeltőnek titulálták. Mivel az alkohol Nagy-Britannia egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája, a szakember szerint a legbiztonságosabb azt lenne, ha egyáltalán nem fogyasztanák. Az új irányelvek szerint az embereknek a betegség kockázatának csökkentése érdekében nem kellene hetente 14 egységnél több alkoholt inni: ez 6 pint sörnek, vagy 7 kis pohár bornak felel meg. A 20 éve bevezetett korábbi program 21 egységet javasolt a férfiaknak, és 14-et a nőknek.

alkohol2

Sally Davies kifejtette, bármennyi alkohol fogyasztása általában egészségügyi kockázat, de ha a férfiak és a nők heti 14 egységben korlátozzák italfogyasztásukat, azzal csökkentik a rákhoz és májbetegségekhez hasonló kórok kockázatát. Az országban, ahol az italozás régóta szerves részét képezi a társasági életnek, 2012-ben az alkohol miatt jutott 1,2 millió ember kórházba, míg 2013-ban 8416 halálozás volt számlájára írható. Az alkoholt májkárosodás, rák, szélütés és szívbetegségek emelkedett kockázatával hozzák kapcsolatba.

Az új irányelvek – amelyek Sally Davies szavai szerint a legfrissebb tudományos bizonyítékokon alapszanak – több alkoholmentes nap beiktatását javasolják hetente, illetve azt, hogy az egy hétre előirányozott 14 egységet ne egyszerre fogyasszák el az emberek. Emellett a program szerint a terhes nőknek egyáltalán nem kellene alkoholt fogyasztaniuk, ami ismét csak változás a korábbihoz képest, amely kis mennyiséget biztonságosnak ítélt.

alkohol2

A brit ajánlások hasonlítanak az amerikai közegészségügyi szakemberek csütörtökön közzétett tanácsaira, de jóval szigorúbbak több más európai ország irányelveinél. Az amerikai kormány ajánlásai mérsékelt alkoholfogyasztást javasolnak, ami naponta egy egység a nőknél, és kettő a férfiaknál. Franciaországban és Olaszországban az irányelvek napi háromnál, Spanyolországban négynél, Svédországban pedig a friss brit ajánlásnak megfelelően heti 14 egységnél kevesebbet javasolnak, a nőknek pedig csak 9-et.

A kritikusok szerint az irányelvek túlzóak, a számok pedig arról tanúskodnak, hogy az alkoholfogyasztás mértéke Angliában csökken. A tavaly februári hivatalos statisztikák szerint öt felnőttből egynél több állítja, hogy absztinens, emellett figyelemre méltóan csökkent a gyakori ivászat mértéke a fiatalok körében. Christopher Snowdon, az Institute of Economic Affairs vezetője azzal vádolta meg Sally Daviest, hogy figyelmen kívül hagyja azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívbetegség rizikóját, és az elhalálozás általános rizikóját.

Forrás: Hirado