A szemüveglencsék tisztításáról

Húsz évvel ezelőtt csak egy lencsetípus volt forgalomban, az üveg. Ezt könnyű volt tisztítani. Fújjon rá egy kis ablaktisztítót és törölje meg zsebkendővel. Ha a mai rengeteg lencsetípust és felületkezelést nézzük, már nem olyan egyszerű a helyzet. Különböző antireflex, UV-bevonatú, felületkeményített lencséket könnyen tönkretehetjük egy hagyományos szalmiákos ablaktisztítóval.

Ma már nem lencsetisztításról, hanem lencsekarbantartásról beszélhetünk. A sok lencsefajta és felületvédelem könnyen érthetővé teszi a szemüvegviselő részére, hogy a lencséje gondos karbantartást igényel. Ha a vevőnk nagyobb figyelmet fordít a lencsére is, megérti és megfizeti a különböző felületi kezelések előnyét, joggal várja el, hogy lencséje a maximális komfortot és a lehető leghosszabb tartósságot biztosítsa számára. Mit használjon, mit ne használjon? Érdemes a kiszolgálás folyamán néhány szót erre is áldoznunk.

Tesztek bizonyítják, hogy néhány papírzsebkendő nem dörzsöli jobban a lencsét, mint a hagyományos textil termék. Papírtörölközőt semmi esetre se használjunk. Az emberi orr elég érzékeny műszer. Van olyan jobb minőségű zsebkendő, amelyet többször is használhatunk anélkül, hogy a bőrt feldörzsölné. Az ilyen zsebkendő általában megfelel a szemüveglencse tisztítására is.

Két tényezőt azonban mindenképpen figyelembe kell venni:

  1. Az olyan papírzsebkendő, amely valamely folyadékkal van átitatva, könnyen leoldhatja a felületkezelt réteget.
  2. Mind a papír-, mind a textilzsebkendő megkarcolhatja a lencsét, ha azon valamilyen kemény porszem van. Feltétlenül ajánljuk a vevőnknek, hogy előbb öblítse le a lencsét mielőtt valami száraz törlővel megtörölné.

Természetesen legjobb a márkázott szemüvegtisztító folyadék. Ha ez nincs kéznél, a mikroszálas (Microfiber) textília nyújtja a legnagyobb biztonságot. Az ilyen anyag biztosan jobb, mint a nyakkendő vagy bármely női sál. A mikroszálas textíliák gyártói szerint ez az anyag minden esetben használható, ha nem dörzsöljük túl erősen a lencsét. Természetesen tisztító használata nélkül biztonságot csak akkor nyújt, ha előttele tudjuk öblíteni a lencsét.

A mikroszálas anyagok is különböző változatban készülnek. Ha csak nylon anyagot tartalmaz, kiválóan felszívja a vizet, de taszítja a zsíros, olajos anyagot. A kizárólag poliészter kiválóan felszívja ezeket, de taszítja a vizet. Az optimális anyag fele-fele arányban tartalmazza a poliésztert és a nylont. A mikroszálas kendőt legjobb, ha a szemüvegtokban tartjuk a lencse további védelme érdekében, ezáltal állandóan kéznél van. Természetesen az ilyen kendő is bepiszkolódik, ezért rendszeresen ki kell mosni. A nedvesített, egyszer használatos törlők általában hasznosak, azonban legyünk óvatosak, csak márkázott terméket használjunk.

1401951838silhouette_slideshow_mod2014-1

Az általános háztartási tisztítók nagyon kockázatosak felületkezelt lencsék tisztítása esetén. Csaknem minden tisztítóanyag alapja az ammónia és a foszfát. Néhány tisztítószer oldott szappan alapú lúgos terméket tartalmaz. Ezek a tisztítók minden esetben a lencsén maradnak és fokozatosan feloldják a felületkezelést. A jó lencsetisztító PH semleges és nem hagy üledéket a lencsén.

Mit ne használjanak?

  • Semmilyen általános üvegtisztító folyadékot.
  • Általános háztartási tisztítót vagy szappant. Különösen a folyékony szappan alkalmas arra, hogy viszonylag rövid használat után is feloldja az antireflex réteget.
  • Nagyon kockázatos a márkázatlan tisztítóanyagok használata. Győződjünk meg arról, hogy az ajánlott szemüvegtisztító folyadék PH semleges és nem tartalmaz ammóniát és foszfátot. Ez utóbbit könnyen ellenőrizhetjük. Az ammóniamentes tisztító teljesen szagtalan.

Tapasztalatok bizonyítják, hogy ma már csaknem minden lencsegyártó áttért a nagy stabilitású antireflex rétegre. Ezeket a rétegeket az alkohol nem károsítja. Az alkohol ugyanakkor alkalmas a különböző hajspray, a bőrápoló krémek és olajok oldására anélkül, hogy a lencsét erősen dörzsölni kellene. Ügyeljünk arra, hogy az ajánlott alkoholtartalmú tisztító legfeljebb 15% alkoholt tartalmazzon.

Október a látás hónapja, amelyhez sok optikai cég csatlakozott, köztük az Optiris Optika is, akik ingyenes látás ellenőrzést és szaktanácsadást adnak a látás hónapja alkalmából. Részletekért látogassanak el az Optiris Optika facebook oldalára

Forrás: A látás hónapja