Hogyan védd nyáron a füled a külső hallójárat gyulladástól?

Nyáron különösen gyakori a külső hallójárat gyulladása (otitis externa). Felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt könnyen kialakulhat. A gyulladás fő tünetei a fülviszketés, az érzékeny, fájó fül, enyhe halláscsökkenés, a hallójárat kipirosodása, súlyosabb esetben a nyaki nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Bár a fájdalmas gyulladás legtöbbször egy hét alatt magától is elmúlik, a szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés.

A hallójárat-gyulladást legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha minden fürdőzés után gondosan szárazra töröljük a hallójáratot, illetve meggátoljuk a hallójárat hámjának felázását.

Foto:pixabay.com

 A kisgyerekeknél három éves kor alatt ez a legegyszerűbb módja a betegség megelőzésének. Ha a külső hallójáratot rendszeresen víz éri és nedves marad, akkor kiszárad, sérülékennyé válik, és ideális környezetet teremt a baktériumok és gombák szaporodásának. Tanácsos a strandolásnál hipoallergén úszósapkát húznunk minden fürdőzésnél, valamint csak minősített, tiszta vizű fürdőhelyeket felkeresni.

Foto:pixabay.com

Háromévesnél idősebb gyerekek és felnőttek esetében további segítséget jelent a hallójárat szárazon tartásában egy olyan füldugó, melyet kifejezetten úszáshoz, strandoláshoz, vízi sportokhoz fejlesztettek ki. A 3-12 éves gyerekeknek való Alpine Pluggies Kids, valamint a felnőttek számára kifejlesztett Alpine SwimSafe füldugók tökéletes védelmet nyújtanak a hallójárat számára, meggátolják a víz bejutását, miközben nem keltenek elszigeteltség érzést, azaz minden hang a környezetünkben jól hallható marad a viselésük közben is.

A strandolás kellemetlen velejárója lehet, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran.

5 kérdés az úszófülről

Az Alpine SwimSafe használatával könnyedén elkerülhetjük a fülgyulladás kialakulását, úszáshoz, strandoláshoz, vízi sportokhoz ne induljunk el nélküle a fülünk érdekében.

Forrás: Minden, ami hallás