Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer 2019-04-17 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Amerikai tudósok egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket, rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban. A kísérlet alapján úgy tűnik, a terc-butil-hidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán. Az influenza ellen beoltott egereknél, melyeknek a tartósítószert adták, több gyulladás alakult ki, és három nappal tovább tartott a gyógyulásuk az influenzából, mint a többi példánynak, amelyek nem fogyasztottak a szerből – olvasható a Science News tudományos magazinban. A népszerű adalékanyag hatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot – számolt be Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa április 7-én az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón. Fotó: 123rf.com A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként, például a főzőolajokban és a fagyasztott húsételekben – különösképp a tengeri halfilében –, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók. Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben. A kutatók többféle kísérletet végeztek, és a kezeletlen egereknél, amelyek ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, mint azoknál, amelyek nem. Sőt, gyulladás is volt a szervezetükben, és a nyálkatermelődés is fokozottabb volt a tüdőben, mint átlagos esetben. Bár a kutatók még nem találták meg a pontos indokokat, lehetségesnek tartják, hogy az adalékanyag növeli az immunrendszer Nrf2 fehérjéinek működését, ami ahhoz vezet, hogy vírusokkal harcoló immunsejtek száma csökken. Ezt a felvetést azonban a kutatóknak még bizonyítaniuk kell. Forrás: https://napidoktor.hu/index