Ruhadarabok, amiket csak ritkán viseljünk, mert árthatnak az egészségünknek

Manapság talán tudatosabbak vagyunk az egészségünket tekintve, mint bármikor korábban. Igyekszünk helyesen táplálkozni, rendszeresen sportolni, amennyire csak lehet, enyhíteni a modern világ – például a digitális eszközök – okozta károkat és a mentális egészségünkre is fokozott figyelmet fordítunk. Ennek ellenére mind a mai napig nem vagyunk tisztában azzal, hogy olyan egyszerű, mindennapi gyakorlatok is károsíthatják a testünket, mint az, hogy reggel felöltözünk. (x)

Egészen pontosan arra gondolunk, hogy szinte mindenki szekrényében akadnak olyan ruhadarabok, amelyek valamilyen módon rossz hatással vannak a szervezetre. A következőkben ezek közül nézünk meg nyolcat!

ruha

Skinny farmer

Bár manapság inkább a „mom” típusú, ‘90-es éveket idéző farmerek vannak divatban, a skinny sem búcsúzott el teljesen. A tökéletesen, szorosan testre simuló darabok azonban az egészségünk szempontjából nem számítanak a legjobb választásnak, mivel nyomást gyakorolhatnak az idegekre az ágyék és a láb területén, így csökkentve a véráramlást a vádlikban is. Ez szélsőséges esetekben zsibbadáshoz, duzzanatokhoz, de akár izomkárosodáshoz is vezethet.

Ez pedig még nem minden: a túl szűk ruhadarabok anyaga dörzsöli a bőrt, ezáltal megbontva a természetes védőgátat, ami a fertőzésekkel szemben óv. Sőt, a testhez simuló nadrágokban jobban is izzadunk, így tökéletes helyet teremtünk a baktériumok és gombák szaporodásához.

Egyes fehérneműk

Sokan választanak tangabugyit, mivel ez kevésbé látható a különböző ruhadarabok alatt, de a konkrét céllal vásárolt, erotikus fehérneműk is gyakran tangásak. Nem is azt mondjuk, hogy sose viseljünk ilyesmit, de okos döntés korlátozni a használatukat. Ha ugyanis a pánt becsúszik a farpofák közé, közvetlen utat biztosít a végbél és a hüvely között a végbélbaktériumoknak, illetve a vírusoknak, így könnyen hüvelyi fertőzést okozhat.

Ha mégis ezt a típust preferáljunk, keressünk olyan darabokat, amelyek jól illeszkednek és nem mozdulnak el. Az olyan esetekben pedig, amikor már sérült az immunitásunk, válasszunk inkább hagyományos fajtát és az erotikus fehérneműinket is tegyük el egy időre.

Romperek

Sokan imádják az egyrészes, könnyed anyagból készült rompereket, ám amikor le kell őket venni, például mert mosdóba kell mennünk, már közel sem vagyunk olyan lelkesek. Ez pedig könnyen ahhoz vezethet, hogy igyekszünk elkerülni a mosdóköröket – emiatt pedig kevesebbet iszunk, valamint próbáljuk figyelmen kívül hagyni a vizelési ingert, elodázni a pisilést. Ez ahhoz vezethet, hogy a vizelet a hólyagban pang, ahol fájdalmat okozhat, de szélsőséges esetben akár fertőzéseket és lázat is hozhat magával. De ne feledjük, hogy a megfelelő folyadékmennyiség az emésztő szervrendszer és gyakorlatilag az egész szervezet számára létfontosságú.

Színes fehérneműk

Nemcsak a tangák, de a színes alsóneműk is káros lehetnek, mivel a szövetfesték irritálhatja a hüvely körüli érzékeny bőrt. Különösen igaz ez akkor, ha egyébként is érzékeny a bőrünk vagy hajlamosak vagyunk a visszatérő hüvelyi fertőzésekre. A legjobb választás a fehér pamut, igyekezzünk ilyesmit is beszerezni a különlegesebb darabok és az erotikus fehérneműk mellé!

Merevítős melltartók

Bár az utóbbi időszakban egyre több nő dobja el a melltartót, még mindig sokan viselik ezt a ruhadarabot. Ezek esetében a probléma a merevítővel, jobban mondva annak anyagával van – ami egyébként általában a kapcsok és az állítók anyaga is. Ez a legtöbb esetben a nikkel, amire sokan érzékenyek, így viszketést, kipirosodást tapasztalhatnak az érintett területeken.

Magassarkú

Az is könnyen az egészségünk rovására mehet, ha gyakran viselünk magassarkú cipőt. Egy kutatás szerint ez heti néhány alkalmat jelent pár éves időtartam alatt – már ez is ahhoz vezethet, hogy a boka izomzata kiegyensúlyozatlan lesz, ami aztán sérüléseket okozhat. Ha mégis sokszor választjuk ezt a cipőtípust, végezzünk olykor sarokemelő és saroksüllyesztő gyakorlatokat!

Nyakkendő

Egy 2000-es években végzett tanulmány szerint, ha gyakran és túl szorosan viseljük a nyakkendőnket, akkor az esetünkben megnő a vakság kockázata. A kutatás során megmérték az alanyok szemgolyójában található folyadék nyomását azelőtt és azután, hogy felkötötték a nyakkendőt. A szakemberek jelentős nyomásnövekedést tapasztaltak, és arra figyelmeztettek, hogy ez hosszú távon összefüggésbe hozható a zöldhályoggal, ami visszafordíthatatlan vakságot okoz.

Táska

Persze csak akkor, ha nem a megfelelőt viseljük. Ha a táska túl nehéz vagy nem megfelelően osztja el a súlyt a testünkön – klasszikusan ilyen például egy divatos oldaltáska –, akkor egyensúlyhiányt okoz a testtartásban, ami feszültséget gerjeszt a nyakban, a hátban, a környező idegekben és izmokban. Emiatt különböző ortopédiai problémákkal kellhet szembenéznünk, de az ízületi kopás és a krónikus fájdalom sem várat majd magára.

Partner tartalom (x)

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.