Készítsünk gyógybort fagyöngyből 2019-10-28 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen Megosztás: Tweet A fagyöngy Európa, Észak-Afrika és Észak-Ázsia területén is előforduló örökzöld, mely élősködő életmódot folytat. Az ősz végén, és télen a már kopasz fák koronájában gyakran látható, a gömbformát alkotó növény. Hatóanyagai miatt, számos gyógytermék alapanyaga. A citygreen bloggere néhány értékes tipped ad a felhasználására: A fagyöngy hatóanyagi A fagyöngy sokféle hasznos hatóanyagot tartalmaz, melyek közül az alábbiak a legfontosabbak flavonoidok, kávésav, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin.Termése poliszaharidokat is tartalmaz. A hatóanyagok közül a viszkotoxin és a lektin nagyobb mennyiségben mérgező hatású, ezért a fagyöngyöt tartalmazó készítményeket, csak a javasolt mennyiségben szabad fogyasztani. A fagyöngy gyűjtése Mivel a fák lombkoronájában él, ezért gyűjtése nehéz, ha mégis gyűjtenénk, akkor novembertől-januárig érdemes a fél centinél vékonyabb ágakat, és leveleket. A gyűjtés után, meg kell tisztítani a bogyóktól, ezt követően pedig, darabolni és szárítani. A szárításhoz és tároláshoz, jól szellőző helyet keressünk, mivel könnyen penészesedik. A fagyöngy felhasználása A fagyöngy rengeteg gyógytermék alkotóeleme, emellett tea készítésére is alkalmas. Nagyon fontos hogy a fagyöngyből forró teát nem szabad főzni, helyette hideg vízben kell áztatni 12 órán át. Különleges felhasználási formája a gyógybor, melyhez egy liter borban másfél hétig áztatunk fagyöngyöt. Összezúzott bogyójából és leveléből, borogatást készíthetünk visszér, érszűkület és ízületi fájdalom kezelésére. A fagyöngy gyógyhatása A fagyöngy legismertebb gyógyhatása a magas vérnyomás csökkentése, és a szívritmus szabályozása. Tovább kezelhető vele az érelmeszesedés, visszér, fülzúgás is. Javítja a koncentrálóképességet, és az epilepsziás rohamok megelőzésében is jeleskedik. A gyógyászat asztma és köhögés kezelésére is használja. Cukorbetegek számára is javasolható fagyöngy tartalmú készítmény fogyasztása, bár azt tudni kell, hogy csak kis mértékben csökkenti a vércukor szintet. Erősíti a méh izomzatát, emiatt növeli a fogamzás esélyét is. Forrás: https://napidoktor.hu/index