Ezrek életét menthetnénk meg a WHO levegőminőségi ajánlásainak betartásával

Csak Magyarországon évente 13 ezer emberéletet követel, és ezermilliárdos anyagi terhet jelent a levegőszennyezés.

A Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és a Levegő Munkacsoport arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert és Nagy Sándor agrárminisztert, hogy tegyenek érdemi lépéseket arra, hogy megvédjék az emberek egészségét a légszennyezéstől, továbbá támogassák a tiszta levegőre vonatkozó uniós előírások szigorítását annak érdekében, hogy azok legkésőbb 2030-ig teljes mértékben megfeleljenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-ben megújított levegőminőségi ajánlásainak.

Fotó: Horváth Zsolt, Levegő Munkacsoport

Az EU városi lakosságának 97 százaléka jelenleg rossz levegőminőségű területeken él. A légszennyezés csak hazánkban évente 13 000 ember korai halálát okozza. Ezek az emberek átlagosan közel 11 évet veszítenek az életükből! A WHO szerint a dohányzás után a légszennyezés a második halálozási ok a nem fertőző betegségek között. A légszennyezés rendkívül költséges is: az EU-ban évente akár 940 milliárd euró veszteséget is jelenthet. Ez magába foglalja például a közvetlen egészségügyi költségek mellett a betegség miatt kiesett munkanapokból fakadó veszteségeket, és az épületekben bekövetkező károkat is.

Mindez megelőzhető lenne azzal, ha az EU-tagállamok kormányai – így Magyarországé is – támogatnák a levegőtisztaságra vonatkozó kötelező érvényű uniós normák szigorítását, hogy azok legkésőbb 2030-ig teljes mértékben megfeleljenek a WHO szigorúbb levegőminőségi ajánlásainak, és ezeket maradéktalanul be is tartanák.

Légszennyezés – szívroham, agyvérzés és asztma is lehet belőle

A Világszervezet még tavaly új globális levegőminőségi iránymutatásokat tett közzé a főbb légszennyező anyagok maximális koncentrációjára vonatkozóan, a korábbinál lényegesen alacsonyabb értékeket javasolva. Például a nitrogén-dioxid (NO2) esetében – ami a közúti közlekedésről és a városi gépjárműforgalom-korlátozásokról szóló viták fókuszában állt – köbméterenként legfeljebb 10 mikrogrammos éves koncentrációt javasolnak, ami jelentős csökkentés a WHO korábbi, 40 mikrogrammos ajánlásához képest (ami egyébként a jelenlegi uniós előírás).

A WHO új levegőminőségi iránymutatása megjelenésének egy éves évfordulója alkalmából a Levegő Munkacsoport és a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége arra kérik az egészségügyért felelős Pintér Sándor belügyminisztert, és a környezetvédelemért felelős Nagy István agrárminisztert, hogy az emberek egészsége érdekében a környezeti levegő minőségéről szóló irányelv közelgő felülvizsgálata során támogassák a levegőtisztaságra vonatkozó kötelező érvényű uniós normák szigorítását, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek a WHO levegőminőségi ajánlásainak.

A pollenallergia fő oka: a légszennyezés

A civil szervezetek levele itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/levegominoseg_minisztereknek_2022szept22.pdf .

További felvilágosítás:

  • Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, [email protected], 06 20 411 4727
  • Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője, 06 20 411 8456, [email protected]
  • Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke, 06 30 952 9965, [email protected]

 

A BEMOSZ-t 2013 őszén alapította 12 betegszervezet. Megalapítása az egészségügyi civil szervezetek évtizedes szándéka volt. Az alapítók volna egy valóban civil, alulról szerveződő Szövetséget, amely tagja lehet nemzetközi platformoknak, amely képes a tagállami szintű EU kapcsolatok ápolására, a különféle hazai és nemzetközi szakpolitikák közötti átjárás biztosítására, és összehangoltan, együttműködve fellépni a méltányosság elvének, az emberi méltóságnak megfelelő humánus egészségmegőrzés és betegellátás megvalósítása érdekében.

A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás és az uniós költségvetés zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés. Tanácsadó Irodája minden évben több ezer embernek nyújt segítséget.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.