Kóstoltad már? Érdekességek a szarvasgombáról

A szarvasgomba valódi ínyencség, ám élvezetéhez nem kell messzi tájakra utazni – és a tévhittel ellentétben – nem is csak a nagyon gazdagok kiváltsága.

Főbb tévhitek és a valóság – szarvasgombalelőhelyek Magyarországon

A szarvasgombáról legtöbbünknek olasz és francia vidékek, méregdrága éttermek és erdőt túró malacok jutnak eszünkbe. A földgöröngynek látszó gomba kilónkénti ára valóban magasnak tűnhet, ám mivel a szarvasgomba valójában fűszer, relatív kevés kell belőle egy remek ebédhez, vagyis nem megfizethetetlen luxus. Ami a malacokat illeti: régen arról ismerték fel a jó szarvasgombászokat, hogy ritkán volt meg mind a tíz ujjuk, mivel elég veszélyes egy disznótól elkunyerálni a felkutatott csemegét.

Foto:edenkert.hu

Épp ezért Európában ma már hivatalosan csak képzett kutyákkal kerestetik a föld alatt növekvő értékes ínyencséget – és bár meglepő lehet, de Magyarország is igen erős szarvasgombában, vagyis nem kell külföldre menni az élményért.

A szarvasgomba magyarul

A szarvasgomba hazai pályafutása nem újkeletű. 15. századi iratok is szólnak arról, hogy a szarvasgomba védelmében vágási tilalmat kértek bizonyos erdőkre, a 18. században pedig kereskedelmi fizetőeszköz volt. Ma az évi 10 hónapos szezonban akár 20-40 tonnát (!) is gyűjt a hazai pár száz hivatásos szarvasgombász – ez a mennyiség szinte teljes egészében külföldre kerül.Magyarországon a szarvasgombászat számtalan engedélyhez kötött, elsősorban az élőhelyek védelme miatt; az az alap, hogy a kutya és a gombász is rendelkezik szarvasgombász vizsgával.

A testi vágyak fokozásának lehetőségei iránti érdeklődés és próbálkozás az emberiséggel gyakorlatilag egyidős.

Afrodiziákumok – a vágyak és a testi örömök fokozására (1. rész)

Szarvasgomba kereső kutya

Felületesen nézve a szarvasgombászat csak egy könnyed kutyasétáltatás az erdőben, ám ahogy a szarvasgomba is a felszín alatt rejtőzik, a munka legfontosabb része is szinte láthatatlan. A kutya és a gazdája közötti kommunikáció és együttműködés nélkülözhetetlen, ez pedig nem néhány nap alatt alakul ki.

 

szgvad_05

Foto:edenkert.hu

 

A szarvasgombásznak is nagy rutinnal kell rendelkeznie ahhoz, hogy tudja, milyen erdőkben, milyen körülmények között a legvalószínűbb, hogy ott rejtőznek a földben a kisebb-nagyobb illatos rögök. A legnagyobb kihívás pedig a közös munkában nem az, hogy hogyan tanítsuk meg a kutyát szarvasgombát találni, hanem az, hogy ezt hajlandó legyen örömmel, akár órákon át is csinálni.

Szarvasgomba a konyhában

Ahogy már említettük, a szarvasgomba inkább fűszer, vagyis ebből nem készül rántott gomba vagy pörkölt. Itthon hét különböző féle szarvasgomba gyűjthető és árusítható, ízben és illatban is van különbség a különböző fajták között. A szarvasgomba tartósítása sajnos nem könnyű, így az üzletekben kapható szarvasgombás termékeken aromával segítenek – nem rossz persze ez sem, de mégis a friss az igazi, ráadásul a mesterséges aroma a különböző ízváltozatokat sem tudja imitálni.

 

szgvad_02

Foto:edenkert.huHa szeretnél még több érdekességet megtudni erről a különleges gasztronómiai alapanyagról, vagy szívesen megnéznéd élőben, hogyan működik együtt a szarvasgombász és kutyája, keresd bátran az Erdőkert gombászát, aki egy erdei séta során a vadon termő föld fölötti gombákról is rengeteget tud mesélni.

 

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.