Így grillezz lávakövön! 2020-07-01 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A lávaköves grillezés előnyeként tartják számon, hogy úgy készíthetünk ízletes és emellett egészséges grillvacsorát, hogy elkerülhetjük az ételek lánggal való közvetlen érintkezését és így megakadályozhatjuk a hagyományos grillezés során fellépő rákkeltő anyagok keletkezése. Hogyan használjuk a lávaköves grillezőt? 1. A lávakövet először fel kell forrósítanunk, erre számoljunk minimum 10-15 percet. A melegítés történhet elektromos-, gáz- vagy hagyományos grillen, kandallóban, tűzhelyen, elektromos- vagy gáztűzhelyen (hőálló rács használatával), esetleg sütőben. Leggyakoribb természetesen a lávaköves gázüzemű grillek, ahol a lávakövek közvetítik a hőt az égőfejektől a nyersanyagoknak. A lávakő alatt közvetlen fatüzelés is alkalmazható, ezzel megtakarítható a hagyományos grillezés során használt faszén vagy brikett is. A lávakövek pórusai felszívják a lecsöpögő zsiradékot és ezzel megakadályozzák a nem kívánt égést és a káros anyagok keletkezését. 2. A forró lávakőre ezután szilikonecset segítségével kenjünk fel pár csepp olajat (lehetőleg olívaolajat) és ezután hozzáfoghatunk a grillezéshez. A lávakövet kidobjuk vagy tisztítsuk? Ha gyakran grillezünk, szükség lehet a lávakő cseréjére vagy tisztítására is. A lávakő tisztítása egy szezon végén nem túl kellemes elfoglaltság, de ha használat után, még melegen eltávolítjuk a vájatokból az odaégett fűszer- és húsmaradékot egy rozsdamentes vakaró segítségével, akkor nem olyan vészes mulatság. Ezután elég csak egy papírtörlővel letörölni vagy hagyni megszáradni. Ha kihűlt a készülékünk, a grillezőlap lemosható rozsdamentes acélgyapottal, vagy a műszaki leírásban ajánlott egyéb módszerekkel. A lávakő esetleg mosogatógépben is tisztítható, de kizárólag mosogatószer használata nélkül. Forrás: edenkert.hu