Érvédő étrend idősödő felnőtteknek

Azoknak az elhízott idősödő felnőtteknek, akik az aerob testedzést kismértékű kalóriacsökkentéssel járó diétával kombinálják, napról napra javul a véredényeik állapota azokhoz képest, akik csak edzenek vagy a mozgás mellett szigorú diétát tartanak – ez figyelték meg egy új kutatásban.

tanulmányban azt állítják, hogy ha naponta csak 200 kalóriával kevesebbet fogyasztunk el, és növeljük a fizikai aktivitásunkat, akkor az hatékonyabban csökkenti az aorta (a szervezet legnagyobb artériája) idősödéssel összefüggő merevségét.

Az aorta merevsége a véredények egészségi állapotának jelzőértéke, valamint olyan szív- és érrendszeri események kockázati tényezője, mint a szívinfarktus és a stroke. Olyan krónikus állapotok, mint a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás, gyorsíthatják az öregedés folyamatát, és ezekben az esetekben már fiatalabb életkorban is megmerevedhet az aorta. A magasabb testtömegindex, a nagyobb testsúly, a testzsír összmennyisége és a hasi testzsír, valamint a nagyobb derékkörfogat összefügg az aorta merevségének növekedésével.

saláta, egészség, idős

Fotó: 123rf.com

Azt már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy az aerob testmozgás javítja az aortaműködést, de ez önmagában még nem elég ahhoz, hogy javítsa az idősödő és elhízott személyek egészségi állapotát. Az új kutatásban 160 elhízott, ülő életmódot folytató, 65-79 éves embernél vizsgálták, hogy mi történik, ha a testedzést összekapcsolják a napi kalóriabevitel csökkentésével – az egyik csoportnál 200 a másiknál pedig 600 kalóriával csökkentették a bevitelt, a harmadik csoportnál pedig nem vezettek be semmiféle diétát. A kutatási eredményeket az Amerikai Szív Társaság Circulation című folyóiratában publikálták 2021. augusztus elején.

Foto:123rf.com

Az aorta oxigént és tápanyagot szállít a szívből a kulcs jelentőségű szervekhez, és az életkor növekedésével egyre merevebbé válik. Ha ez megtörténik, akkor a szívnek egyre keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjon kipumpálni a szervezetbe.

“Meglepve tapasztaltuk, hogy annak a csoportnak az aortamerevségében nem történt semmiféle változás, amelyiknél a legjobban csökkentettük a kalóriabevitelt, ráadásul pont ugyanolyan mértékben csökkent csak a testsúlyuk és a vérnyomásuk, mint azoknak a személyeknek, akiknél viszont csupán mérsékelten csökkentettük a kalóriabevitelt” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Tina Brinkley, aki az észak karolinai Wake Forest Orvosi Egyetem egészséges idősödéssel és az Alzheimer-kór megelőzésével foglalkozó Sticht Központjának docense.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy ebben a csoportban 8 százalékkal csökkent az aortán átfolyó vér sebessége (szakkifejezéssel aortapulzushullám sebessége). A nagyobb disztenzibilitás és az aortapulzushullám kisebb sebessége az aorta kisebb merevségét jelzi.

A kutatók azt figyelték meg, hogy ha a felügyelet alatt, heti négy alkalommal végzett aerob testedzést napi 200 kalóriányi tápanyag bevitelének csökkentésével kapcsolták össze, akkor az öthónapos vizsgálati időszak alatt körülbelül 9 kilogrammal csökken a testsúly (átlagosan 10 százalék fogyás következett be). Ez összekapcsolódott az aorta összehúzódási és tágulási képességének (szakkifejezéssel disztenzibilitásának) 21 százalékos növekedésével is.

idős, mozgás

Foto:123rf.com

Az aorta merevségének az értéke viszont nem csökkent jelentősen azokban a csoportokban, amelyek csak edzettek, illetve amelyek edzés mellett a legnagyobb mértékben csökkentették a kalóriabevitelüket. A testsúly csökkenése ugyanakkora volt mindkét fogyókúrázó csoportnál, annak ellenére is, hogy az egyik csoport háromszor kevesebb kalóriát vitt be, mint a másik. Mindkét fogyókúrázó csoportnak lényegesen jobban csökkent a testtömege, az összes testzsír mennyisége, a testzsírszázaléka, a hasi zsír mennyisége és a derékkörfogata, mint a csak edző csoportnak.

Stroke – Miért fontos a nyaki erek ultrahang vizsgálata?

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.