Diétás grillparty 2020-08-29 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A nyárvégi hőségben gyakran összegyűlünk barátainkkal egy jó kerti sütögetésre. A grillezés kellemes alkalom a kikapcsolódásra, vidám együttlétre. Hogy a vacsora is ugyanolyan kellemes legyen, be kell tartani a grillezés szabályait: Ha a húst bepácoljuk sütés előtt, 57-88 %-kal csökken a rákkeltő anyagok aránya. A pác ugyanis egy bevonatot képez a hús és a forró rács között, megőrizve az antioxidánsok kedvező hatását. Sütés előtt és után tisztítsuk meg a grill rácsot, jobb ízű lesz az étel. Időben fordítsuk meg a húst, már csak akkor, ha könnyen elválik a rácstól. A húsokat jó alaposan süssük át, hogy elkerüljük a coli baktérium okozta fertőzéseket. Ezt többszöri forgatással érhetjük el. A kövér húsokról lefolyó zsír sűrű, rákkeltő anyaggal teli füsttel ég el a szabad tűzön. Ezt elkerülendő válasszuk inkább a sovány húsokat, halakat. Minél hamarabb megsül az étel, annál jobb: a megfelelő hőmérsékleten készített hús nem ég meg, csak jól átsül. Ha kisebb darabokra vágjuk az alapanyagot, könnyebb ezt a szabályt betartani. Nem csak húst lehet a grillen sütni: zöldségek, gyümölcsök meglepő ízekkel örvendeztetik meg a kísérletező kedvűeket. Próbálják ki a paradicsomot, paprikát, spárgát (utóbbi nagyon finom néhány sajtforgáccsal megszórva) vagy az őszibarackot, ananászt. Cukorbetegként ügyelnünk kell arra, hogy mi kerüljön a tányérunkba. A receptet köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. A receptet a legújabb, Receptsarok 4.kiadványból kaptuk. Finom füvekkel grillezett jérce – Pintér Jánosné receptje (Receptsarok 4.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 157 kcal Fehérje: 25 g Zsír: 5,5 g Szénhidrát: – Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg jércemellfilé 4 ek. olaj 1 cs. petrezselyemzöld 1 ek. friss tárkonylevél 5 gerezd fokhagyma kapor metélőhagyma borsikafű (esetleg csombor vagy fehérbors) só A finomra vágott zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsikafüvet olajjal elkeverjük. A feldarabolt jércemellet 2-3 órára ebbe a páclébe tesszük, majd sütőben vagy grillen gyorsan készre sütjük. Friss salátával, esetleg grillzöldségekkel tálaljuk. Kellemes grillezést kívánunk! Forrás: http://gyorgytea.hu/