9 tudományosan alátámasztott otthoni gyógymód a gyomorfekély ellen 2022-07-31 Blog, Diéta Megosztás: Tweet A gyomorfekély a gyomor nyálkahártyáján alakul ki. Nagyon gyakori. Különböző tényezők okozhatják, amelyek megbontják a gyomor környezetének egyensúlyát. A leggyakoribb a Helicobacter pylori baktérium által okozott fertőzés. További gyakori okok közé tartozik a stressz, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az aszpirin és az ibuprofen túlzott használata. A hagyományos fekélyellenes kezelés jellemzően olyan gyógyszerekre támaszkodik, amelyek negatív mellékhatásokat, például fejfájást és hasmenést okozhatnak. Emiatt az alternatív gyógymódok iránti érdeklődés folyamatosan nőtt, és mind az egészségügyi szakemberek, mind a fekélyes egyének körében egyre nagyobb az érdeklődés. Ez a cikk 9 tudományosan alátámasztott természetes fekélygyógyszert sorol fel. 1.Káposztalé A káposzta népszerű természetes fekélygyógyszer. Az orvosok állítólag már évtizedekkel az antibiotikumok megjelenése előtt használták a gyomorfekély gyógyítására. Gazdag C-vitaminban, egy antioxidánsban, amely bizonyítottan segít megelőzni és kezelni a H. pylori fertőzéseket. Ezek a fertőzések a gyomorfekély leggyakoribb okai. Foto:pixabay.com Valójában számos állatkísérlet azt mutatja, hogy a káposztalé hatékonyan kezeli és megelőzi az emésztési fekélyek széles körét, beleértve a gyomrot érintő fekélyeket is. Embereken a korai vizsgálatok során megfigyelték, hogy a friss káposztalé napi fogyasztása láthatóan hatékonyabban segítette a gyomorfekély gyógyulását, mint az akkoriban alkalmazott hagyományos kezelés. 2. ÉdesgyökérAz édesgyökér Ázsiában és a mediterrán térségben őshonos fűszer. A Glycyrrhiza glabra növény szárított gyökeréből származik, és népszerű hagyományos növényi gyógyszer, amelyet számos betegség kezelésére használnak. Egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy az édesgyökér gyökere fekélymegelőző és fekélyellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. Foto:pixabay.com Az édesgyökér például serkentheti a gyomrot és a beleket, hogy több nyálkát termeljenek, ami segít megvédeni a gyomornyálkahártyát. Az extra nyálka segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában és a fekélyhez kapcsolódó fájdalom csökkentésében is. A kutatók továbbá arról számolnak be, hogy az édesgyökérben található bizonyos vegyületek megakadályozhatják a H. pylori szaporodását. A vizsgálatok azonban általában e vegyületek étrend-kiegészítő formájában történő használatán alapulnak. 3. MézA méz antioxidánsokban gazdag élelmiszer, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Ezek közé tartozik a szemek jobb egészségi állapota, valamint a szívbetegségek, a stroke és még a rák bizonyos típusainak csökkent kockázata is. Úgy tűnik, hogy a méz megakadályozza számos seb, köztük a fekélyek kialakulását és elősegíti a gyógyulást. Próbálta már? – Így készítsünk pitypang mézet Sőt, a tudósok úgy vélik, hogy a méz antibakteriális tulajdonságai segíthetnek a H. pylori elleni küzdelemben, amely a gyomorfekély egyik leggyakoribb oka . Több állatkísérlet is alátámasztja a méz azon képességét, hogy csökkenti a fekély kialakulásának kockázatát, valamint a gyógyulási időt. 4. FokhagymaA fokhagyma egy másik antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer. Állatkísérletek során megfigyelték, hogy a fokhagymakivonatok felgyorsíthatják a fekélyek gyógyulását, sőt csökkenthetik annak valószínűségét, hogy egyáltalán kialakuljanak. Mi több, laboratóriumi, állatkísérletek és humán vizsgálatok is mind arról számolnak be, hogy a fokhagymakivonatok segíthetnek megelőzni a H. pylori szaporodását. Fotó: 123rf.com Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint napi két gerezd nyers fokhagyma három napon át történő fogyasztása jelentősen csökkentette a baktériumok aktivitását a H. Pylori-fertőzésben szenvedő betegek gyomornyálkahártyájában. 5. KurkumaA kurkuma egy dél-ázsiai fűszer, amelyet számos indiai ételben használnak. Könnyen felismerhető gazdag sárga színéről. A kurkumin, a kurkuma hatóanyagának gyógyhatású tulajdonságokat tulajdonítanak. Ezek a jobb érműködéstől kezdve a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséig terjednek. Mi több, a kurkumin fekélyellenes potenciálját nemrégiben állatokon is vizsgálták. Fotó: 123rf.com Úgy tűnik, hogy hatalmas terápiás potenciállal rendelkezik, különösen a H. pylori fertőzések által okozott károk megelőzésében. Segíthet a nyálkakiválasztás fokozásában is, hatékonyan védve a gyomor bélését az irritáló anyagoktól. 6. MasztikaA masztika a Pistacia lentiscus fából, közismertebb nevén a masztixfából nyert gyanta. A masztika más elterjedt elnevezései közé tartozik az arab gumi, a jemeni gumi és a chiosi könny. A masztixfa általában a mediterrán térségben nő, és nedvéből törékeny, áttetsző gyantadarabkák száríthatók. Rágáskor ez a gyanta fehér, átlátszatlan rágógumivá lágyul, amelynek íze fenyőre emlékeztet. A masztikát már az ókori gyógyászatban is használták különböző bélbetegségek, többek között a gyomorfekély és a Crohn-betegség kezelésére. Foto:wikimedia.org Újabban állatkísérletek arról számolnak be, hogy hatásos természetes fekélygyógyszerként működhet. Emellett 38 fekélyben szenvedő résztvevővel végzett kutatás arról számol be, hogy napi 1 gramm masztika fogyasztása 30%-kal nagyobb mértékben csökkentette a fekélyhez kapcsolódó tüneteket, mint a placebo. A kéthetes vizsgálati időszak végére a résztvevők 70%-ánál gyógyult meg a fekély a masztix csoportban, míg a placebocsoportban csak 22%-uknál. Úgy tűnik, hogy a masztika antibakteriális hatással rendelkezik a H. pylori ellen is. 7. Chili paprikaA gyomorfekélyben szenvedők körében elterjedt nézet, hogy a túl gyakori vagy nagy mennyiségben fogyasztott chilipaprika gyomorfekélyt okozhat. Valójában a gyomorfekélyben szenvedőknek gyakran azt tanácsolják, hogy korlátozzák a chilipaprika fogyasztását, vagy teljesen kerüljék azt. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy ezek a paprikák valószínűleg nem okoznak fekélyt, sőt, segíthetnek megszabadulni tőle. Fotó: 123rf.com Ez azért van, mert a chilipaprika kapszaicint tartalmaz, egy olyan hatóanyagot, amely a jelek szerint csökkenti a gyomorsavtermelést és fokozza a gyomornyálkahártya vérellátását. Mindkét tényezőről úgy gondolják, hogy segít megelőzni vagy gyógyítani a fekélyeket. A chilipaprikában található kapszaicin segíthet a nyálkatermelés fokozásában is, amely bevonhatja a gyomornyálkahártyát és megvédheti azt a sérülésektől. 8. Aloe VeraAz aloe vera egy olyan növény, amelyet széles körben használnak a kozmetikai, gyógyszer- és élelmiszeriparban. Széles körben ismert antibakteriális és bőrgyógyító tulajdonságairól is. Érdekes módon az aloe vera a gyomorfekély ellen is hatékony gyógyír lehet. Egy vizsgálatban az aloe vera fogyasztása jelentősen csökkentette a gyomorfekélyben szenvedő patkányok gyomorsavtermelését. Foto:123rf.com Egy másik, patkányokon végzett vizsgálatban az aloe verának az omeprazolhoz, egy gyakori fekély elleni gyógyszerhez hasonló fekélygyógyító hatása volt. Embereken azonban kevés vizsgálatot végeztek. Az egyikben egy koncentrált aloe vera itallal sikeresen kezeltek 12 gyomorfekélyes beteget . Az aloe vera szedése általában biztonságosnak tekinthető, és a fenti vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak. Azonban több, embereken végzett vizsgálatra van szükség. 9. ProbiotikumokA probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek számos egészségügyi hatással bírnak. Előnyeik az elme egészségének javításától kezdve a bélrendszer egészségéig terjednek, beleértve a fekélyek megelőzésére és leküzdésére való képességüket. Úgy tűnik, hogy a probiotikumok serkentik a nyálkatermelést, amely bevonattal védi a gyomornyálkahártyát. Emellett elősegíthetik az új erek képződését, ami megkönnyíti a gyógyító vegyületek szállítását a fekély helyére, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A probiotikumok közvetlen szerepet játszhatnak a H. pylori fertőzések megelőzésében. Ráadásul úgy tűnik, hogy ezek a jótékony baktériumok mintegy 150%-kal növelik a hagyományos kezelés hatékonyságát, mindezt úgy, hogy közben akár 47%-kal csökkentik a hasmenést és az antibiotikumokkal kapcsolatos egyéb mellékhatásokat. Foto:pixabay.com A maximális előnyökhöz szükséges adagot még kutatják. Ennek ellenére a fenti tanulmányok többsége 200 millió-2 milliárd kolóniaképző egység (CFU) 2-16 héten keresztül történő szedése után jelentett előnyöket. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek általában kevesebb kolóniaképző egységet biztosítanak adagonként, mint a kiegészítők, de ettől függetlenül érdemes beilleszteni őket az étrendbe. Jó források közé tartoznak a savanyított zöldségek, a tempeh, a kefir, a kimchi, a savanyú káposzta és a kombucha. Forrás: Napidoktor.hu