2022 gluténmentes terméke és újdonságok a coeliakiában 2022-10-30 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Gluténmentes élelmiszerek versenye Egyesületünk 2015-ben döntött az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj megalapításáról. Célunk a hazai gyártók termékfejlesztési kedvének bátorítása volt elsősorban, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy az újabb élelmiszerek táplálkozási értékei – rosttartalma magasabb, só-, cukor- és transz zsírtartalma — pedig alacsonyabb – lesznek, mint a már az üzletek polcain elérhetőek. A versenyt azt követően minden évben megrendeztük, egészen 2021-ig, amikor is a COVID-19 világjárvány miatt ez a program is ellehetetlenült. Az Év Új Gluténmentes Terméke verseny nyertesei voltak: 2016 – Gluténmentes hamburger zsemle – P.Geri Kft./DietABC 2018 – Naturbit gluténmentes répatorta – Hunorganic Kft. Különdíj – Gluténmentes Muffin – Dr. Oetker Kft. 2019 – Magvas kenyér – Gluténmentes Bt. 2020 – Gluténmentes szendvics család – Abonett Kft. Első évben az egyesület tagjainak szavazatai, a későbbiekben pedig egy szakemberekből és lisztérzékenyekből álló szakmai zsűri döntött a legfeljebb 2 éve forgalomba került gluténmentes élelmiszerek között. A COVID-szünet után átalakítva kicsit, mesterpékek és az Amurex Kft. javaslatai szerint hirdettük meg először a 2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye Versenyt. A Verseny fővédnökének sikerült megnyerni dr. Nagy István Agrárminisztert, és más agrárszakmai szervezetek és gyártó cégek támogatását is. A versenyt 2022-ben gluténmentes kenyerek (egységtömeg: 250 g vagy 500 g) és gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk (egységtömeg: max.100 g), mint a zsemlefélék, kiflifélék, bagettek, ciabatták, kalácsok, omlós termékek és leveles termékek gyártói számára hirdettük meg. Foto:123rf.com A részvételi feltételek között kiemelten figyeltünk a gluténmentes élelmiszerekre érvényes jogszabályok betartására és a gluténtartalom ellenőrzésére is. Az értékelés során „vakon” vizsgálták a termékeket, összesen 100 pontot szétosztva az egységtömeg betartására, az alakra és a bélzet állaga mellett az ízére és illatára. Emellett ellenőrizték a glutén tartalom mérés eredményét és az innovációs értéket. A zsűrizés 2022. október 5-é, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelyében történt. A zsűri tagjai mesterpékek, agrárszakemberek és gluténmentes diétázók voltak, és kizárólag a versenyre beadott mintadarabokat vizsgálhatták, úgy, a termékeken nem szerepelt a gyártó cég neve, emblémája, vagy bármilyen olyan adat, jelölés, amely beazonosíthatóvá tette volna bármelyiket is. Foto:123rf.com A versenyben résztvevő cégek és a választott kategóriák Kenyér Péksütemény Aranycipó kft. x x Budapharma Kft. x Egy Cseppnyi Csoda Kft. x x Free From Hungary Kft x Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség x x Hunorganic Kft. x x Lavina Kft. x Magyar Gluténmentes Pékség Kft. x x NYDFI Kft. – Tibidabo Pékség x x Optimum Kkt. x x P.Geri Kft. x x Szafi Products Kft. x YesMama Zrt. x x Vita Stilo Kft. x Benevezett 20 37 Értékelt 18 32 Eredményhirdetés – 2022. október 17-én volt, az október 16-i Kenyér Világnapjához időzítve. A díjazottak Kenyérverseny 1.helyezett Cirok cipó Hunorganic Kft. 2.helyezett Chiamagos Cipó Gluténmentes Pékség NYDFI Kft. – Tibidabo helyezett Magszórásos Cipó Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség Péksütemény verseny 1.helyezett Mákos kalács szeletek Aranycipó Kft. 2.helyezett Kifli Magyar Gluténmentes Pékség Kft. helyezett Kakaós kalács P. Geri Kft / DiétABC Különdíj – Innovációs különdíj Universal plus cipó prebiotikus cikória inulinnal Hunorganic Kft. A verseny szakmai és anyagi támogatói: Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. Agrárminisztérium Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Ireks-Stamag Kft. Hunorganic Kft. Bálint Analitika kft. KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Miért gluténmentes? A coeliakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, ami a lakosság 1-2%-át érintheti A betegség egyetlen, ma ismert terápiája az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ami a gluténtartalmú gabonák (búza, árpa, rozs) és az azokból készült élelmiszerek fogyasztásának teljes tilalmát jelenti A gluténmentes élelmiszerek választéka az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt, több élelmiszergyártó cég is jelen van a piacon A gluténmentes élelmiszerek a coeliakiás emberek számára a gyógyszerrel azonos értékű, ezért a gluténmentes élelmiszerek előállítása és minőségbiztosítási rendszerének is a gyógyszergyári követelményekkel kell azonos szintűnek lennie. L.É.O.E. 1990 óta képviseljük a coeliakiás betegek és családjuk érdekeit Aktív partnere és/vagy tagja vagyunk hazai és európai intézményeknek, egészségügyi és más szakmai szervezeteknek, betegszervezeteknek Az Association of European Coeliac Societies magyar tagjaként felelősek vagyunk az „Áthúzott Gabona” védjegy magyarországi licencbeadásáért és a helytelen használat figyeléséért is. 2016 – 2020: Év Új Gluténmentes Terméke verseny megrendezése, a legfeljebb 2 éve piacra került élelmiszerek gyártóinak részvételével 2022 – Újra indulás – termékkategóriákra Célunk: Biztonságos, elérhető, ízletes, a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, innovatív gluténmentes kenyerek és péksütemények – megfizethető áron! Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes étrend? – Dietetikus tanácsai Forrás: Napidoktor.hu