Szentgyörgyi Romeo táplálkozási tanácsai 2010-03-25 Diéta Megosztás: Tweet Szentgyörgyi Romeo Világbajnok Fitness sportoló mesél nekünk a tápanyagokról és azok szerepéről az életünkben. Miért fontosak a szénhidrátok, a fehérjék, zsírok, és az ásványi anyagok, stb. A tápanyagokat két csoportra oszthatjuk: – energiát hordozó tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) – energiát nem hordozó tápanyagok (ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, víz, rostok). Mindkét csoport az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, bármelyik hiánya vagy csökkent jelenléte veszélyeztetheti egészségünket. Kiemelten fontos tehát, hogy a táplálkozásunk változatos legyen. A koplalás, bizonyos típusú élelmiszerek teljes megvonása nem vezet jóra. A szénhidrátok a szervezet gyorsan mozgósítható energiaforrásai. Rövid ideig tartó és intenzív izommunka könnyebben végezhető el, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll rendelkezésre, ugyanis a szénhidrátból jobb hatásfokkal nyerhető energia, mint a zsírokból. A szénhidrátok általában olcsóbb, nagy élvezeti értékű energiaforrások. A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só és víz háztartás felborulásához vezet. A felnőttek energiaszükségletének 50-60%-át (350 g / nap) célszerű szénhidráttal fedezni, de a cukorfogyasztás ne haladja meg az összenergia 10%-át. Az élelmi rostok a komplex szénhidrátok emészthetetlen része, a sejtfala. A rostok nem szolgáltatnak energiát, de fontos szerepük van az emésztési folyamatokban és a cukrok véráramban történő egyenletes elosztásában. A rosttartalmú ételek jóllakottság érzést keltenek, így csökkentik az étvágyat. Kutatások szerint a rost dús étrendet fogyasztók között kevesebb a szív és érrendszeri megbetegedés, a végbélrák és a cukorbetegség. Ezek az anyagok a gyomor és a bélrendszer természetes tisztítószerei. A rosttartalmú ételeket nagy mennyiségű folyadékkal és kiegészítő ásványi anyagok szedésével ajánlott. Forrás: