Milyen legyen a baba fekhelye?

Nekünk, felnőtteknek is nagyon fontos, hogy pihentetően tudjunk aludni, aminek elengedhetetlen feltétele a megfelelő fekhely.

Már csecsemőkorban is azt javasolják az orvosok, hogy lehetőleg minél keményebb, és természetes anyagból készüljön a matrac. Sok helyen lehet kapni kókuszmatracot, amihez a kókusz héját használják fel. Előnye, hogy szellőzik, ezért nem telepednek meg benne az atkák.

A pici babák ágyneműje legjobb, ha 100% pamutból van. Ágynemű alatt a lepedőt értem, mert ugyan árulnak babáknak való párnát és takarót, de ez nem túl egészséges. A takarót lerúgják álmukban a gyerekek, és így könnyen megfázhatnak. A párnát pedig azért nem tartom jónak (egyébként felnőttek számára sem), mert így a nyak nem egyenes folytatása a gerincnek és könnyen megfájdulhat.

babaszoba

Az ágyazást megkönnyíti, ha a lepedő gumis, mert így könnyen rá lehet húzni a matracra, és a kicsi sem tudja maga alá gyűrni, ahogy rugdalózik. Létezik babák számára is gumilepedő, ami megakadályozza, hogy a matrac is nedves legyen, ha esetleg a pisi mellécsorgott valahol. Kókuszmatrachoz ezt nem ajánlják, mert a matrac lélegzését a gumi sajnos megakadályozza.

Takaró helyett igen hasznos találmány a hálózsák, amibe belebújtatjuk a kisbabát. Lényeges, hogy mindig 15-20 cm-rel hosszabb legyen, mint a bébi, mert különben nem tud kényelmesen mozogni, rugdalózni benne, ami a fejlődéséhez elengedhetetlen!

Forrás: