Gennyes kötőhártya gyulladás

A kötőhártya vérbő, a gennyes váladéktól a szemhéjak összeragadnak különösen ébredés után. A szemhéjak duzzanata is kísérheti.

Leggyakrabban baktériumok okozta fertőzés áll a háttérben. Filteres kamillával, fiziológiás sóoldattal megnedvesített vatta segítségével lehet mosni a szemet, mely a kellemetlen érzést mérsékelni fogja, ráadásul a gennykeltő baktériumok sem tudnak tovább szaporodni a váladékban. A szem törlésének iránya mindig bizonytalanságot szokott okozni a szülőkben.

A törlést a könny elfolyási irányában célszerű végezni, vagyis a külső szemzugtól a belső szemzug irányában. Ellenkező esetben a gennyes váladék terelése a könnymirigy irányába történik, ami a könnymirigy gennyes fertőződéséhez vezethet. Külön pamaccsal mossuk a két szemet. Ezt követően lehet a kezelőorvos által rendel szemcseppet, szemkenőcsöt használni. Ennek technikája a következő: A szemcsepp becseppentése nem mindig egyszerű feladat, különösen kisebb, hevesen tiltakozó gyermekek esetén.

A szemcseppet úgy célszerű becseppenteni, hogy az alsó szemhéjat kissé lehúzzuk, megkérjük a gyermeket, hogy tekintsen felfelé, és ekkor cseppentsünk a kötőhártyára.

kötőhártya gyulladás

Amennyiben a gyermek azt nézi, hogy éppen mit készülünk vele tenni, vagy a szemcseppes üvegre fókuszál, akkor pontosan a csepp beérkezése előtt fogja a szemhéját reflexesen összezárni, csökkentve ezzel a bejutó hatóanyag mennyiségét. Tiltakozó gyermeknek nyugodt körülmények között magyarázzuk el, hogy mi fog történni.

A tekintetét kisebb gyermek nem biztos, hogy kívánságunknak megfelelő irányba tereli, és tudom jól, hogy vannak olyanak gyermekek is, akik minden erőfeszítésünk dacára hevesen ellenállnak a szemcsepp alkalmazásának. Esetükben a szempillákra történő cseppentéssel lehet próbálkozni akár éber, akár alvó állapotban. Persze jóval kevesebb hatóanyag fog jutni így a kötőhártyára, de még mindig több, mintha ezt sem tennénk meg. A gyógyulás elősegítése érdekében természetesen ilyen esetekben gyakoribb alkalmazás szükséges.

A gyógyulás elősegítése érdekében a szemcseppet masszív gyulladás esetén érdemes az első napon kétóránként használni, egyébként általában napi ötszöri becseppentést szoktak javasolni. Azért kell viszonylag ilyen sűrűn cseppenteni, mert az egyébként is fokozott könnytermelés, plusz a folyamatos könnyezés a hatóanyagot felhígítja, illetve elvezeti a kötőhártyáról.

szem, kötőhártya gyulladás

A kezelés hatékonyságának növelésére nagyobb, együttműködő gyermekeknek éjszakára érdemes szemkenőcsöt is használni (receptköteleset az orvos felírja, de a Septosyl szemkenőcs recept nélkül is kapható), mert segítségével ilyenkor az alvás ideje alatt is biztosítjuk a gyógyszert a kötőhártyán. Alkalmazási technika: közvetlen lefekvés után a gyermek alsó szemhéját lehúzzuk, megkérjük, hogy tekintsen felfelé, majd az alsó kötőhártya területére a kis tubusból kb. 1 cm-es csíkot nyomunk. A gyermek ezután lehunyva tartja szemét és jó éjszakát.

Fontos tudni, hogy a gennyes kötőhártya gyulladás nagyon fertőzőképes. Éppen ezért a nem érintett szemet ugyanúgy kezelni kell, mert ellenkező esetben 1-2 napon belül az ép szemen is megjelenik a gyulladás, elhúzódóvá téve a teljes gyógyulást. A gyermek ne menjen a teljes gyógyulási közösségbe, társaságba, mert betegségét jó eséllyel szétteríti. Érdemes a gyermek kedven játékait, rongybabáit, alvós rongyikáját, pelenkáját lemosni, lefertőtleníteni, kimosni, mert azokról visszafertőzheti önmagát is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.