Koraszülött agy növekedése

A koraszülöttek agya egy bizonyos részének növekedéséből következtetni lehet a gyermek későbbi értelmi képességeire.

A Neurology című lapban megjelent tanulmány szerzői MRI-vizsgálatnak vetették alá 82 olyan koraszülött agykérgét, akik valamennyien a terhesség betöltött 30. hete előtt látták meg a napvilágot. A vizsgált terület olyan feladatokért felelős, mint a nyelvi készségek és a figyelem. A tudósok szerint főleg ennek a fejlettsége – és nem csak az agy tényleges súlya – határozza meg az intelligenciát.

A vizsgálatokat rendszeresen elvégezték addig, amíg el nem érkezett a szülés eredetileg kiírt időpontja, majd a gyermekek 2 és 6 éves korában felmérték az intelligenciájukat és a fejlődésüket. Minél gyorsabb ütemű volt az agykéreg korai fejlődése, annál jobban teljesítettek a gyerekek hatesztendős korukban – mondta el Dr. David Edwards, az újszülöttgyógyászat professzora, egyben a londoni Imperial Főiskola Agyfejlődési Központjának igazgatója.

A jo_alvas_a_baba_fejlodesenek_kulcsa_3

„A szülés előtti időszak kritikus az agy fejlődése szempontjából, és ha a folyamat a túl korai világrajövetel miatt megakad, az komoly problémákat okozhat a későbbiekben” – tette hozzá a szakember. Hozzátette, hogy 5-10 százalékkal fejletlenebb agykéreg esetén is rosszabbul teljesítettek a hatévesek a teszten, ugyanakkor a motoros funkcióknak nem volt köze mindehhez, ahogy az általános intelligencia sem volt összefüggésben az agy tényleges súlyával.

Dr. Peter Rosenberger fejlődésneurológus szerint a kutatás érdeme, hogy rávilágított arra, hogy nem az agy súlya, hanem az összetettsége számít. A szakember, aki a Massachusettsi Általános Kórház Tanulási Zavarok Osztályának vezetője, azonban kifogásolta, hogy a kísérletbe nem vontak be egy időre születettekből álló kontrollcsoportot. Az eredmények hitelességét rontja az is, hogy a babák 30 százalékának csupán egy alkalommal mérték meg az agyát.

Judy Bernbaum, a Philadelphiai Gyermekkórház újszülöttkövetési programjának vezetője szerint az eredmények nem túl meglepőek, hiszen eddig is tudtuk, hogy az agy fejlődése döntő fontosságú. Ugyanakkor még a kevésbé fejlett gyermekek sem kell, hogy lemaradjanak, ha gondos otthoni törődéssel segítünk nekik behozni a hátrányukat. Raman Sankar, a Kaliforniai Egyetem Mattel Gyermekkórházának neurológusa pedig azt tartja a kutatás fő hiányosságának, hogy nem tér ki arra, hogyan fejleszthetőek ezek a kicsik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.