Aki egészségesen táplálkozik, az tovább él

Ma a legtöbb ember szív- és érbetegségben vagy rosszindulatú daganat következtében hal meg. Egészséges étkezéssel ezek kockázata jelentősen csökkenthető.

A Journal of the American Dietetic Association  tudósa Amy L. Anderson és munkatársai azt vizsgálták, hogy azok a hetven-hetvenkilenc éves, jó életminőségű amerikaiak hogyan táplálkoztak, igaz-e a dietetikusok elmélete, hogy várható életkilátásaink szempontjából alapvetően fontos, mit eszünk.

A tanulmány elején hangsúlyozzák, hogy ez fontos kérdés, mivel világszerte 2030-ra kilencszázhetvenhárom millió hatvanöt év feletti él majd a Földön. A vizsgálatba bevont háromezerhetvenöt idős ember etnikailag jól reprezentálta az egész emberiséget.15545A kutatók összesen száznyolc féle élelmiszer fogyasztásáról gyűjtöttek adatokat, ennek alapján a vizsgálati alanyokat hat csoportra osztották. Az első csoport egészségesen étkezett, ami a jelenleg elfogadott elvek szerint sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, baromfi és hal fogyasztását jelenti.

Ezenfelül az alanyok csak minimálisan fogyasztottak vörös húsokat, édességeket, magas kalóriatartalmú italokat és az ételhez bármilyen formában hozzáadott zsiradékot. A második csoportba tartozók két százalékosnál zsírosabb tejkészítményeket, fagylaltot fogyasztottak, ritkán fogyasztottak rizst vagy baromfit.15546A húsevő csoport tagjai a sok húson kívül főleg készételt és alkoholt fogyasztottak. A negyedik csoport az édességkedvelőké, az ötödik a fehérkenyér rajongóié. Az egészséges koszton élőkhöz képest az elsősorban zsíros tejtermékeket kedvelők halálozási kockázata negyven százalékkal nagyobb volt, de az édességkedvelők ebben a korcsoportban ugyancsak harminchét százalékkal nagyobb kockázatúnak bizonyultak.

Nem jelentett mérhető hátrányt azonban, ha valaki a reggelt valamilyen cereáliával kezdte, vagy mindig fehér kenyérféléket fogyasztott. "Azok az idős emberek, akik egészségesen étkeznek (sok gyümölcs, zöldség, teljes őrlésú gabonafélék, sovány tejtermékek, baromfi és hal), hosszabb életre számíthatnak, mint a többiek" foglalta össze a vizsgálat vezetője.

Forrás: