Mire nem jó az alkohol?

A sport és a mérsékelt alkohol fogyasztás csökkenti a halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatát.

Akik sportolnak, és mértékkel fogyasztanak alkoholt, védettebbek a halálos kimenetelű szívinfarktussal és egyéb, halálos betegségekkel szemben, mint az absztinensek és a fizikailag inaktívak, számoltak be eredményeikről dán kutatók.
A fizikai inaktivitás kiemelt fontosságú közegészségügyi jelenség, lévén meglehetősen elterjedt, ugyanakkor befolyásolható”, írták a szerzők a European Heart Journal-ban megjelent cikkükben.
15021
A mérsékelt alkoholfogyasztás mellett a keveset sportolóknál 13%-kal, a közepesen sokat/sokat sportolóknál pedig 10%-kal csökkent az összhalálozás, de az alkoholfogyasztás önmagában nem védte a nem sportoló embereket.
A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy mind a sporttevékenység, mind a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos a szívinfarktus és egyéb betegségekből eredő halálozás csökkentéséhez.
Bár vannak, akik alapos okkal tartózkodik az alkoholfogyasztástól, fontos hangsúlyozni, hogy a sportolással visszafordítható néhány, az absztinenciával összefüggő, egészségre káros hatás.

Forrás: