Alultáplált kislányok!

Gyermekegészségügyi vizsgálat során mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára egy indiai kutatás. Az orvosok szerin a lánygyermekek alultápláltabbak a fiúknál.

Három indiai állam, Delhi, Haryana és Punjab orvosai megkérdezésével készült az az indiai vizsgálat, amely a helyi gyermekek egészségügyi állapotára vonatkozó kérdések alapján mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára a térségben. Az Indian Academy of Pediatrics (IAP) kutatása szerint a több mint 670 orvos 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy körzetében a leányok alultápláltabbak a kisfiúknál. A doktorok 65 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalatai szerint a családok jobban örülnek a fiúgyermek érkezésének, míg csak 26 százalékuk mondta, hogy egyforma örömöt tapasztal a lányt és a fiút váró szülőknél.

Az IAP adatai szerint a három tagállamban igen aránytalan a két nem megoszlása. Haryana államban 1000 fiúgyermekre 830 lány jut, Punjab területén 846, Delhiben pedig 866. India egészére nézve 1000 fiúra nézve 914 a kislányok aránya.

Az orvosi szervezet szerint a rossz táplálás az oka annak, hogy évente 1,3 millió kisgyermek nem éli meg Indiában az első születésnapját.

Forrás: