Nassoló ovisok!

Nem újdonság, hogy a televízió hatással van az étkezési szokásokra, ám egy új kutatás szerint már az óvodások is több édességet és kevesebb zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak akkor, ha sok időt töltenek a képernyő előtt.

A Michigani és az Illinois Egyetem kutatói 423 szülő és 354 gyermek bevonásával végezték el három évig tartó felmérésüket. A szülők kérdőívet töltöttek ki, amelyben 2-4 éves gyermekeik étkezési szokásait valamint internet- és videójáték-használatát és fizikai jellemzőit ismertették. A kutatók szerint az ilyen felmérések mutatnak rá a kisgyermekkori tévézés és az elhízás összefüggéseire.

„Sikerült elkapnunk azt a pillanatot, amikor a gyerekek elkezdenek a helytelen étkezési szokások rabjaivá válni, ám ez még nem látszik meg a testsúlyukon” – mondta el a kutatás vezetője Kristen Harrison, a Michigani Egyetem Média-, Ifjúság- és Egészségkutató Intézetének igazgatója. Munkatársa az Illinois Egyetemen szociális munkás szakon docens Janet Liechty volt, tanulmányuk a Journal of Children and Media című folyóiratban jelenik meg.

ggpwijvn

Harrison szerint fontos lenne, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekeik tévénézési és étkezési szokásaira, mielőtt a kicsik hízásnak indulnának. A kutatók háromfajta hozzáállást figyeltek meg: a korlátozó szülők szigorúan meghatározták a tévé előtt tölthető idő mennyiségét és a nézhető műsorokat; a terelgetők beszélgettek a gyerekekkel a látottakról; az együtt tévézők pedig kritika nélkül beengedtek bármilyen műsort gyermekük életébe. Az eredmények szerint a legszigorúbb hozzáállás hozta a legjobb eredményt a kicsik étkezési szokásainak alakításában. A másik két magatartás alig járt sikerrel e téren.

A tanulmány szerint a gyerekek körében a tévé a legnépszerűbb médium, sokkal többet használják, mint az internetet vagy a videojátékokat – átlagosan tíz órát hetente. Ha azonban ez utóbbiakat is beleszámítjuk, már heti 18,8 órát kapunk. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hetente maximum 14 órát töltsön egy kisgyermek képernyő előtt.

Forrás: