Mesterséges hús

A Dél-Karolina Egyetem egy tudósa közel tíz éve dolgozik a mesterséges hús előállításán.

Vladimir Mironov egyike azoknak a tudósoknak, akik világszerte a mesterséges hús előállításán dolgoznak. A kutatók szerint ezek a mesterséges élelmiszerek segíthetnének megoldani az élelmiszeripari krízist, aminek legfőbb oka az, hogy egyre kevesebb az állattenyésztésre és földművelésre alkalmas terület. Mironov szerint hamarosan futballpálya nagyságú üzemekben, kisebb és nagyobb bioreaktorokban állíthatják elő a "megtervezett húst".

"Funkcionális, természetes, tervezett élelmiszerekről beszélünk. Olyan ízű, állagú és színű húst állítunk elő, amilyen akarunk." – nyilatkozta Dr. Mironov – "Gének nélkül is sikerülhet előállítanunk, de nincs bizonyítékunk arra sem, hogy az étel minősége károsodna, ha genetikailag manipulálnánk az élelmiszereket."

shutterstock_26479558

Dr. Mironov a pulykából származó mioblasztokat (olyan embrionális sejteket, amelyek később izomszövetté alakulnak) szarvasmarha szérumba helyezte, majd chitosan (egy természetes polimer) váz segítségével hozta létre az állati izomszövetet.

"Az emberek nem szívesen fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyeket laboratóriumokban hoztak létre. A technika és az étkezés sok embernél egyáltalán nem fér össze. Rengeteg olyan terméket fogyasztunk azonban, amit természetesnek tartunk, mégis nagyon hasonló módszerekkel készül, mint a mesterséges hús." – nyilatkozta Nicholas Genovese, a PETA munkatársa – "Mindennapjainkhoz hozzá tartozik a joghurt, ami nem más, mint tenyésztett élesztő. A társadalom elfogadta ezeket a termékeket, ahogy hamarosan a tenyésztett hústermékek is a mindennapok részét képezhetik."

Forrás: