A szaunázás nem méregtelenít

Nagy népszerűségnek örvend az a téves gondolat, miszerint az emberi test képes kiizzadni a mérgező anyagokat.

Ez a gondolat az alapja, pl. a forróvizes gyógyfürdők népszerűségének és a szaunák egyre nagyobb térnyerésének, sőt az olyan költséges kezeléseknek, amelyek izzasztó kötéseket alkalmaznak.

Az izzadás a test hőmérsékletszabályozó mechanizmusa, mivel az emberek melegvérű élőlények, ezért szükségünk van arra, hogy a fölösleges hőt leadjuk (akár belső okból, pl. láz miatt, akár külső körülmények hatására kezdünk felhevülni). A felhevült test vizet választ ki a verejtékmirigyeken keresztül, ez a víz pedig az elpárolgásával segíti a bőr és a test normális hőmérsékletűre hűtését.

A folyamatnak azonban a méregtelenítéshez semmilyen köze nincsen, hiszen ezt a feladatot legfőképpen a máj látja el. A verejték mégcsak nem is tartalmaz semmilyen toxikus anyagot, hiszen a víz, amely néhány oldott ásványi anyagot és karbamidot tartalmaz, így a toxinok kiizzadásának elmélete teljesen téves, mivel az emberi fiziológia nem így működik.4599Aki viszont ilyen céllal izzasztja magát, akár az életével is játszhat. A közelmúltban sajnos egy szomorú eset is bizonyította, hogy a méregtelenítő célzatú, túlzásba vitt verejtékezés nem csupán eredménytelen, de akár halált is okozhat. Február 3-án indult eljárás James Artjur Ray ellen, aki az ún. New Age mozgalomhoz tartozó, alternatív, de semmilyen módon nem bizonyított kezelési eljárások egyik propagálójaként ismert az Egyesült Államokban.

Lelkesítő szavai hatására 2009 októberében több résztvevő fizetett be fejenként 9000 amerikai dollárt azzal a céllal, hogy egy ?intenzív, egész életüket megváltoztató? élményben részesüljenek egy szokatlan izzasztókúrán. A résztvevők számára valóban életüket megváltoztató élményt nyújtott a tisztító céllal végzett izzasztás, egy órányi magas hőmérsékletben eltöltött idő után egyesek elájultak, mások rövidesen hányingerrel küszködtek, de a Ray arra ösztönözte őket, maradjanak. Később azonban az izzasztókúrát meg kellett szakítani, annyian lettek rosszul, sőt, 3 résztvevő életét vesztette, 18 pedig kórházba került a kúra eredményeként.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.