A padlófűtés nem használ az allergiára, viszont csökkenti a felfázás esélyét

Az energiatakarékosság jegyében egyre tudatosabban választunk a fűtésrendszerek közül. A padlófűtés komfortos, és jótékony a felfázás ellen is.

Ezt a fűtésfajtát a sugárzó fűtések közé soroljuk, azaz kevés energiával is hatékony fűtés érhető el. Optimális hőmérséklet-eloszlása, esztétikus megjelenése miatt egyre kedveltebb itthon is.

Általában kiegészítő fűtésként alkalmazzák, gyakran csak a csempével, vagy kőlappal burkolt helyiségek kapnak padlófűtést, míg a többiben meleg padlóburkolat mellett radiátoros fűtést alakítanak ki. Az előnyök természetesen csak a padlószerkezet megfelelő kialakítása és korrekt szabályozás mellett érvényesülnek.

A kazán által termelt meleg vizet egy szivattyú szállítja a fűtendő helyiségek közelében lévő elosztó csomópontig. Innen a fűtővíz a padlószerkezetben elhelyezett csöveken keresztül áramlik. Az áramlással egy időben leadja hőjének jelentős részét, majd a lehűlt víz visszakerül a hőtermelőhöz (hőcserélőhöz).

Előnyei között említhetjük, hogy valamennyi energiatermelő típussal összeegyeztethető, akár környezetbarát hőfejlesztő berendezésekkel is (kondenzációs kazán, napkollektor, hőszivattyú). A rendszer rendkívül lassan hűl ki, emiatt sokáig tartja a meleget. A fűtőtestes fűtéssel ellentétben kevésbé kavarja fel a port, egyenletes függőleges eloszlást biztosít. Mivel nem foglalják el radiátorok a helyet, nem zavarja a helyiség vizuális látványát sem.

Hátránya azonban, hogy nagy pontosságú tervezést és szerelést igényel, a fűtőfelületek korrigálására, javítására, csak a padlóburkolatot felszedve van lehetőség. Működése során lebegő porhatás léphet fel, ezért az érzékenyek, allergiások, asztmások számára nem ajánlott.

A hagyományos, vízkeringetős padlófűtés mellett megjelent az elektromos padlófűtés is. Nagy előnye a hagyományos padlófűtéssel szemben, hogy rendkívül pontosan szabályozható és nem igényel karbantartást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.