Feng shui, avagy a csi egész(ség)e

A kínaiak annyira hisznek a feng shui-ban, hogy ötezer éve csak olyan otthon létezik, amit e szisztéma vagy művészet alapelvei szerint rendeztek be.

A kínai lakberendezés-művészet koncepciói szerint az embert befolyásolja az őt körülvevő környezete. Ahhoz, hogy a harmónia és a jólét (jóérzés) hassa át otthonunkat, ennek falai között is szabad áramlását kell biztosítani a világegyetemet is átható jótékony energiának (kínai nevén: chi). Ha egy rosszul elhelyezett dívány, vagy egyéb bútordarab akadályozza a mozgást, a chi leblokkol, s ez különböző jellegű és nagyságrendű bajok okozója lehet életünkben.

A feng shui tanítása szerint a házunk vagy szobánk minden egyes része az élet olyan ?aspektusaival" hozható kapcsolatba, mint dicsőség, gazdagság, család, társadalmi kapcsolatok, házasság, gyerekek, ismerkedés, barátok. A titok abban áll, hogy a bútorokat egy meghatározott rend szerint helyezzük el, itt-ott kiegészítve egy-egy növénnyel, hegyi kristállyal, vagy felfüggesztett harangocskákkal, kandallóval vagy akváriummal.14121A legtöbb ember nem figyel oda, hogy körülötte szabadon mozogjon a jótékony energia, s ez aztán meg is látszik a mindennapi életében. Mások abban a tévhitben vannak, hogy a feng shui szabályainak betartása egy vadonatúj lakberendezést ír elő, amit ugye nem mindenki engedhet meg magának.

Erről valójában szó sincsen, egy már valamilyen elképzelés szerint korábban berendezett házat vagy lakást is fel lehet javítani. A feng shui különösen nagy jelentőséget tulajdonít a mindenkori bejárat -bejárati ajtó kialakításának, hiszen itt lép be nemcsak a lakásba, de életünkbe is a chi, azaz a mindenható kozmikus energia.14122Tanácsoljuk tömjén vagy egyéb kellemes illatú füstölő-pálcikák használatát, melyek megsemmisítik a kellemetlen szagokat és tisztítják a lakás légterét. A feng shui nagy jelentőséget tulajdonít a harangocskáknak, melyek növelik a chi-t.

Célszerű ezeket egy ajtó közelében elhelyezni, mert a nyitással járó légmozgás aktiválja, megszólaltatja a harangokat, s ez egyúttal növeli a ház energia-töltetét is.

A tükröknek a kínaiak mágikus tulajdonságokat kölcsönöznek. Gyakran az ablakokba teszik a tükröket a gonosz szellemek elriasztására, de soha nem tesznek tükröt a hálószobába, mert ez megzavarná nyugodt álmukat. 14123A takarítás nagyon fontos, nemcsak a tisztaság miatt, hanem azért is, mert a por ?lebénítja" a jótékony energiákat. A fény tulajdonságainál fogva jót tesz a léleknek, ezért a feng shui nagy jelentőséget tulajdonít a világos (vagy jól, de nem neonnal megvilágított) háznak, illetve lakásnak.

Arra is ügyeljünk, hogy a szoba sarkai legyenek sötétek. Másik jó tanács, helyezzünk el minél több, lehetőleg virágzó növényt, mert ezek segítik a házban az energiamozgást. Próbáljuk ki mi is a módszert, hozzuk lendületbe életünket a feng shui pozitív energiáinak segítségével!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.