A téli otthon kedvenc éke; a mikulásvirág

A kutyatejfélékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt, az indián tisztaság jelképeként, a közép-mexikói aztékok termesztették. Ő a mikulásvirág.

A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek. Az USA-ban 1825-ben az államok első mexikói nagykövete révén vált ismertté. Az 1900-as évek elején Kaliforniában, Hollywoodban kezdték termeszteni, nemesíteni.

A húszas években jutott el Európába, a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik. A mikulásvirág Közép-Amerikában 3-4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet.

A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. ,,Az érdekessége a mikulásvirágnak, hogy nem a virágaival díszít, hanem a friss felleveleivel. Gyakorlatilag a zöld és a piros levelek ugyanolyan levelek, előbb utóbb a piros is bezöldül, viszont ezek a felső levelek jellemzően pirosak. Manapság már létezik fehér, sárga, narancssárga, vagy akár rózsaszín, és igazából a virága, ez a kis, hát mondjuk úgy, hogy ,,jelentéktelen" kis bimbócskák nem annyira díszítő értékű virág." – osztja meg az olvasóval Baross Dávid, kertész.

91ahti3k

A mikulásvirágot óvják a tűző napsugaraktól, de a lakás napfényes részén helyezzék el! Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot.

A legjobb, ha nyílászáróktól is távol tartják. ,,Ha már hazavittük a mikulásvirágot, akkor gyakorlatilag a lényeg az, hogy a szobában tartsuk, viszonylag állandó hőmérsékleten, tehát ne legyen huzatos helyen. Nem célszerű olyan helyre tenni, ahol bármi hozzáérhet a leveleihez.

Nem érdemes olyan helyre tenni, ahol elközlekedünk mellette, esetleg egy fűtőtest, vagy radiátor hozzáér, ugyanis ha a levele megsérül egy kicsit, akkor hajlamos bebarnulni, illetve befoltosodni, amit nem nagyon szeretnénk. Ha a levelek nagyon befoltosodnak, nyugodtan le lehet csippenteni, hiszen viszonylag hamar hoz újakat"– teszi hozzá a szakember.

mvrintxb

A legjobb öntözési módszer, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe helyezik a mikulásvirág cserepét! Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövid nappalos körülményeket biztosítunk a számára.

Ez azt jelenti, hogy a virágot a nappali fény 10-12 óránál tovább nem ériheti! A mikulásvirág tél vége felé hullatni kezdi a levelét. Sokan azt gondolják, hogy hamarosan kipusztul, pedig csak pihenni készül, ezért ne dobják ki a leveleit vesztett virágot! Visszametszés, újra ültetés, rendszeres tápoldatozás után, nyáron új hajtást hoz, ősszel pedig mesterséges fénytől védett helyen újra színpompába borulnak a levelei.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.