A sztárok hatása a fiatalokra!

Az énekesnő Taylor Swift az amerikai „60 perc” című műsorban elismerte: tudja, hogy hatással lehet néhány tizenéves korú rajongójára, és ezt rendjén lévőnek is találja. Kérdés azonban, hogy a kamaszok valójában a sztárokat másolják-e egészségi kérdésekben.

Vajon hatással lehetnek a hírességek rajongóik drog- és alkoholfogyasztási szokásaira? Felmérések szerint a tinédzsereket valóban befolyásolják az általuk csodált emberek ebben a kérdésben, ám egyéb tényezők is közrejátszanak ebbéli választásukban.

Már többször előfordult, hogy színészek adták az arcukat dohányzásellenes kampányokhoz. A Nicotine & Tobacco Research című lap 2009-ben számolt be egy kísérletről, amely 110 tizenévesen tesztelte le a különböző dohányzásellenes felhívások hatását. A fiatalokra azok a műsorok is hatást gyakoroltak, amelyek a cigarettázás hosszú távú hatásait mutatták be, ám a leginkább azok érintették meg őket, amelyekben színészek szerepeltek. Az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című lapban megjelent 2002-es tanulmányban pedig arról olvashatunk, hogy a kamaszok szívesen választanak maguknak egy-egy hírességet példaképnek, és meggyőződésük, hogy ezek az emberek soha nem tesznek semmi rosszat.

749 tiniből 56 százalék vallotta azt, hogy van példaképe. Ezek 42 százaléka egy szülőjét vagy egyéb rokonát nevezte meg követendő példaként, míg 39 százalékuk valamilyen médiaszereplőt csodál. A legnépszerűbb szerepmodellek a szülők (22 százalék), őket követik a sportolók (18 százalék), majd a testvérek és az énekesek (10-10 százalék). Úgy tűnik, Swiftnek kisebb lehet a befolyása, mint azt hiszi.

jju338ld5

A példaképpel rendelkező fiataloknak társaiknál magasabb az önbizalmuk és erősebb a nemzeti identitástudatuk is.

A nemiséggel kapcsolatos témákban főleg igaz, hogy a fiatalok a szüleiket másolják. Az idei Kanadai Gyermekgyógyászati Konferencián elhangzott felmérés szerint a 14-17 éves korosztály 45 százaléka tekint a nemi szerepek terén követendő példaként a szüleire. A barátait 32 százalék, a sztárokat 15 százalék nevezte meg e témában.

Swift egyébként sem kicsapongó életéről híres. A "60 perc" című műsorban így nyilatkozott: „Úgy gondolom, az én felelősségem, hogy tudatosan álljak ehhez a témához. Könnyű lenne annyival elintéznem, hogy 21 éves vagyok, azt csinálok, amit akarok. Sokan szülő hiszi, hogy ő neveli a gyerekeit, ez azonban nem egészen igaz. Valójában minden énekes, aki a rádióban hallható, hatással van az új generációra, ezért sokat számít a szavunk.”

Reméljük, Swift meg tudja őrizni ezt az érett gondolkodásmódot a jövőben is.

Forrás: