Minél jobb a szaglásunk, annál tovább élünk

Idősebb korban, amint az érzékszervek tompulnak. Egy új tanulmány szerint a szaglás elvesztése is azt jelentheti, hogy eljárt felettünk az idő.

A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának kutatói szerint minél többféle szagot tud egy idős ember megkülönböztetni, annál valószínűbb, hogy még jó pár évig élhet. A kutatók egy tizenkét szagmintából álló tesztet végeztek el ezer önkéntesen, a résztvevők életkora ötvenhárom és száz év között volt. Dr. Robert Wilson, a kutatás vezetője elmondta, hogy az illatminták ismerősek voltak, volt köztük füst, citrom, feketebors, csokoládé és fahéj.15931A felmérés után az önkénteseket négy évig figyelték meg, ez idő alatt  a résztvevők huszonhét százaléka azaz háromszázhuszonegy vizsgált alany meghalt. Meglepő módon harminchat százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg azok, akik a tizenkét illatmintából mindössze hatot ismertek fel, mint azok, akik akár tizenegyet tudtak azonosítani.

A megállapítás még akkor is helytálló volt, ha figyelembe vették a résztvevőknél az életkort, a rokkantságot, a depressziót, az agyi diszfunkciókat és az életmódot. Dr. Wilson korábbi kutatása során azt állapította meg, hogy a károsult szaglóérzék számos gyakori neurodegeneratív betegség, például az időskori demencia jele lehet.

Forrás: