Az ősemberek között is volt vega

Egy amerikai tanulmány kiderítette, hogy a neandervölgyi ősember a hús mellett zöldségeket is fogyasztott, és ugyanúgy főzte meg a tűz felett, mint a homo sapiens.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) új számában megjelent cikk megkérdőjelezi az eddigi nézetet, mely szerint a neandervölgyi ősember harmincezer évvel ezelőtti kihalását az okozta, hogy túlságosan is függött a fogyasztásra alkalmas hústól. A kutatók számtalan növény magját találták meg a neandervölgyi ősemberek maradványai közt talált fogak körüli lerakódásokban.

A részecskék nagy része ?fizikai változáson ment át, ami egybevág a kísérletképp megfőzött keményítőmagoknál tapasztalt változásokkal, ami arra utal, hogy a neandervölgyi ősember legalább olyan jól bánt a tűzzel, mint a korai modern ember.? ? nyilatkozta a PNAS.15338A leletek nem bizonyítják, hogy a neandervölgyi ember eszközt használt a növények megőrléséhez, vagyis valószínűleg nem művelték meg a földeket, de minden bizonnyal főztek és ettek növényi táplálékot is.

A zömök, alacsony homlokú neandervölgyi ember Európa bizonyos részein, Közép-Ázsiában és a Közép-Keleten élt nagyjából százhetvenezer évig, de huszonnyolcezer évvel ezelőtt nyomuk veszett, utolsó ismert tartózkodási helyük Gibraltár volt. A kihalásuk oka egyelőre vita tárgya, mivel a modern ember mellett éltek. A legutóbbi tanulmányt a washingtoni Smithsonian természettörténeti múzeum antropológiai részlege végezte.

Forrás: