Valóban bölcsebbek leszünk a korral

Az idősebbek inkább képesek meglátni a stresszes helyzetek pozitív vonásait és jobban együtt éreznek a szerencsétlenebb sorsúakkal, mint a fiatalok.

A Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány eredményei ? melyek a Psychology and Aging című folyóiratban jelentek meg – alátámasztják azt az elképzelést, hogy az érzelmi intelligencia és a kognitív képességek valóban fejlődnek hatvan éves kor felett, ami előnyökhöz juttatja őket a személyes kapcsolatokban és a munkahelyen.

“Egyre inkább úgy látszik, hogy az idősebbek inkább a társas kapcsolatokra, gondoskodásra összpontosítanak. Az evolúció oly módon hangolhatta be az idegrendszerünket, mely optimális ezekhez az interperszonális és érzelmi tevékenységekhez.? ? nyilatkozta a tanulmány vezetője, Robert Levenson pszichológus. Munkatársaival több megfigyelést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként változnak az életkor előre haladtával az érzelmi stratégiák és válaszok.15329Az egyik tanulmányban száznegyvennégy ember vett részt, húsz, negyven és hatvan év körüliek, akik semleges, szomorú és undorító filmrészleteket néztek meg. Az idősek tudták leginkább pozitív színben feltüntetni a negatív jeleneket a pozitív újraértékelés nevű módszerrel. Ez a mechanizmus az élettapasztalaton alapszik.

A húszas és negyvenes éveikben járó résztvevők jobban ki tudtak kapcsolni, és elvonni a saját figyelmüket a kellemetlen jelenetektől. Ezt hívják a közönyösség módszerének, jegyezték meg a kutatók. A következtetéseik szerint ?az idősebbeknek valószínűleg jobbat tesz, ha érzelmileg érintettek maradnak, és a pozitív újraértékelés segítségével küzdenek meg a nehézségekkel, és nem elhatárolják magukat az olyan helyzetektől, melyek javíthatják az életminőséget.?

Forrás: