Lehetséges lesz a hegmentes gyógyulás?

Egy, a hialuronsavban lévő gyulladásos molekula gátlása lehet a mély szövetek hegmentes sebgyógyulásának alapja.

Az Amerikai Sejtbiológiai Társaság éves találkozóján Philadelphiában számoltak be arról, hogy a hialuronsav összetevőjének gátlása, melyet a rövid láncú 15-1 nevű fehérje segítségével értek el, patkánykísérletekben minimális hegképződés mellett segítette a sebgyógyulás folyamatát.

Cornelia Tölg és munkatársai (Ontarioi Regionális Rákprogram) munkájuk során azonosították a 15-1-et, mely a hámsejtek receptorához kötődik, ezáltal gátolva a hialuronsav felismerését, és az ebből kiinduló jelátviteli folyamatot.

Az anyag használata állatkísérletes modellben gátolta a seb összehúzódását, a kollagén depozitumok és a gyulladás kialakulását, valamint a nem kívánt erek képződését. Az eredményeknek kiemelt jelentősége lehet a humán gyógyászatban.14952A hialuronsav a sejtek közötti alapállomány, az extracellularis mátrix egyik fő komponense, mely számos biológiai folyamatban, például az egyedfejlődésben, a sebgyógyulásban, illetve a daganatos áttétek kialakulásban tölt be alapvető szerepet.

Az embriókban illetve az újszülöttekben kifejezetten magas a szintje ? ez hozzásegíti a fiatal szervezetet a hegmentes sebgyógyuláshoz. Ezért a kanadai kutatók eredménye első megközelítésben paradoxnak tűnik.

Azonban az érett, felnőtt szervezetben az érett hialuronsav szintje csökken, a töredezett molekulák halmozódnak fel. Ezek a molekuladarabok ? szemben az ép molekulával ? a hegesedéssel való sebgyógyulás folyamatát serkentik. A 15-1 pontosan ezt kapcsolja ki.

Forrás: