Az ösztrogén alapú terápia véd a mellrák ellen

A kizárólag ösztrogént tartalmazó hormonhelyettesítő terápia (HRT) a legtöbb nő számára védelmet nyújthat a mellrák kialakulásával szemben – állítják szakemberek egy új vizsgálat eredményeire támaszkodva.

A kutatók vizsgálatai szerint ellentétben az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó kombinált HRT-vel a kizárólag ösztrogén alapú hormonhelyettesítő terápia jelentősen csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknek családjában nem fordult elő nagy gyakorisággal a betegség – adta hírül a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A Texas állambeli San Antonióban megrendezett Emlőrák Szimpóziumon csütörtökön ismertetett legújabb eredmények gyakorlatilag a feje tetejére állították a hormonhelyettesítő terápiával kapcsolatos jelenlegi nézeteket. Nyolc évvel ezelőtt jelentősen megrendült a HRT-be vetett bizalom, amikor a százhatvanezer nő bevonásával készített Women’s Health Initiative (WHI) elnevezésű amerikai tanulmány kimutatta, hogy a kezelés növeli a petefészek, a mellrák és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.

Egy évvel később a brit Million Women Study eredményeiből kiderült, hogy a hormonhelyettesítő terápia évente kétezerrel növelte a mellrákos megbetegedések számát. A vizsgálatot követően a HRT-t használó nők nagy része felhagyott a kezeléssel. Mindkét tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kombinált terápia jelentette a nagyobb kockázatot, bár a kizárólag ösztrogén tartalmú HRT-t is károsnak ítélték.14849Az egykori WHI-tanulmány adatainak legújabb felülvizsgálatából azonban kiderült, hogy a mesterséges ösztrogén a legtöbb nő számára védelmet nyújt az emlőrákkal szemben. A daganatkutatással foglalkozó Joseph Ragaz és a kanadai Brit Columbiai Egyetemen dolgozó munkatársai megállapították, hogy “jelentősen csökkent a mellrák előfordulása” azoknak a nőknél, akik csak ösztrogén tartalmú HRT kezelésben részesültek és családjukban sem volt sok rákos megbetegedés.

“Egészen új eredménynek számít az, hogy az ösztrogén alapú HRT kezelésben részesülő nők többségénél csökkent a mellrák előfordulásának aránya, ugyanis a természetes ösztrogént mindig is az emlőrák kialakulásának fokozottabb kockázatához kötötték, azonban a “kívülről érkező” ösztrogén, mint például a HRT esetében, valójában védelmet biztosít a legtöbb nő számára” – hangoztatta Ragaz.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy melyik a legjobb kezelési módszer és milyen típusú nőknél a leghatékonyabb, valamint, hogy miként is fejti ki hatását – tette hozzá a szakember, akinek reményei szerint a HRT megítélése jelentősen megváltozik majd a jövőben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.