Megvakulhatunk a túl sok bortól?

Az Utrechti Egyetem tudósai felfedezték, hogy azok a cukorbetegek, akik akár csak két pohárnyi bort is megisznak, nagyobb az esélyük a vakságra.

A kutatásuk kimutatta, hogy a látási problémák 50 százalékkal nőttek azoknál a betegeknél, akik egy héten 14 pohárnyi szeszes italt gurítanak le a torkukon, azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak. A csapat 1 239 cukorbeteg embernél végzett szemvizsgálatokat.14549Öt év elteltével 182-nél jelentkezett a diabétesszel összefüggő retinopátia. Azok között nem tapasztaltak növekedést a megbetegedések számában, akik nem ittak alkoholt. Ennek ellenére összesen 700 beteg tapasztalt látásromlást. A csoporton belül az alkoholt fogyasztók körében nőtt a szemproblémákkal küzdők száma.

“Ez a kutatás arra utal, hogy a sok alkohol fogyasztása összefüggésben lehet a cukorbetegek látásromlásával. A Diabetes UK szeretné megtudni, hogy más kutatások is alátámasztják-e ezeket az eredményeket.? ? mondta el Victoria King, a Diabetes UK kutatásvezetője. Az eredményekről a Diabetic Medicine című folyóirat számolt be.

Forrás: