Diszkrimináció a rendelőben

Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.

Egy brit kutatócsoport százharmincezer esetet vizsgált meg, és az eredményeket továbbította a British Medical Journalnak. Eszerint az idősebb embereket ritkábban utalták be szakrendelésre a háziorvosok, de a nem és a vagyoni helyzet is befolyással volt a döntésre.

Az Age UK nevű szervezet aggasztónak tartja az eredményt. Igazgatója, Michelle Mitchell így nyilatkozott: ?Az orvosnak a beteg állapotát, nem pedig az életkorát kéne figyelembe vennie. Az eszerinti diszkrimináció törvényellenes lesz 2012-től, aminek éppen ideje volt már.?

A King?s Fund és a University College London közös kutatásában menopauza utáni vérzéssel, csípőfájdalmakkal és gyomorégéssel keresték fel orvosaikat a betegek. Hat év alatt összesen 326 háziorvos eseteit vizsgálták.

Az eredmények alapján a beteg életkora volt a legnagyobb hatással a későbbi sorsára. A 85 évesnél idősebb, vérzésre panaszkodó betegeket 61%-kal kisebb valószínűséggel küldték tovább, mint az 55-64 éves korosztályt. Csípőfájdalom esetén ez az arány 32% volt.14475A nőket 10%-kal ritkábban utalták be, mint a férfiakat, és az is kiderült, hogy a szegényebbek is kisebb valószínűséggel kerültek specialistához. Ennek az lehet az oka, hogy a kevésbé tehetős környéken dolgozó orvosok általában nem tartják olyan fontosnak a szakorvosi ellátást.

A kettős mérce minden érintett számára kellemetlen következményekkel jár. Akik nem kapnak időben megfelelő kezelést, azok számára akár végzetes is lehet a késlekedés, míg másokat feleslegesen vetnek alá fájdalmas kivizsgálásoknak. Azt azonban, hogy ennek a gyakorlatnak mi az oka, egyelőre nem sikerült kideríteni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.