Isten földi helytartója szólótt az orvosokhoz

A pápa szerint az orvostudomány csak az élet és a méltóság tiszteletben tartásával haladhat előre.

XVI. Benedek pápa arra szólította fel a tudományos élet képviselőit, hogy tartsák tiszteletben az életet és az emberi méltóságot. Bejelentését egy spanyolországi fogyatékos intézet alapkövének felszentelésekor tette, a deformitások megelőzésére szolgáló embriószelekcióra utalva.

Az orvostudomány jelentős előrelépéseinek köszönhetően a leginkább rászorulók ellátása sokat javult ? mondta a 83 éves egyházfő, aki vasárnap fejezte be egyhetes látogatását Spanyolországban, melynek célja a Katolikus Egyháztól való észrevehető eltávolodás megfékezése volt. A pápa szerint az elhivatott és humánus kezelés kulcsfontosságú a gyógyuláshoz. Az egyházfő a központban ellátott gyermekekkel is találkozott, majd részt vett az intézményben tartott szentmisén, miközben az odakint összegyűlt több ezres tömeg éltette a pápát.

?Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az orvostudomány területén elért technikai előrelépések soha ne váljon az emberi élet és méltóság tiszteletének kárára, így a valamilyen testi betegségben vagy fogyatékosságban szenvedő emberek mindig megkapják azt a szeretetet és törődést, amely ahhoz szükséges, hogy rászorultságukkal együtt értékes emberekként fogadják el őket? ? mondta.13464A Szentatya szentelt vízzel hintette meg az új lakóhely alapkövét. A Római Katolikus Egyház által működtetett központ részeként funkcionáló Nino Dios Alapítvány Down-kóros és egyéb mentális fogyatékosságban szenvedő gyermekeket ápol.

Isidro Catela, a spanyol Püspöki Konferencia sajtófőnöke a pápa érkezése előtti héten arról számolt be, hogy a Down-szindrómában szenvedő gyermekek száma csökkent. ?Tudjuk, hogy számuk főként azért csökkent, mert jó néhányukat születésük előtt elpusztítják? ? állította. Catela elmondta, hogy a pápa látogatása az élet védelmét szolgálja. ?Így nyújt kezet az élet védelmében, mindenki életének védelmében, függetlenül attól, milyen az illető szellemi kapacitása.?

2008 decemberében a Vatikán nyilatkozatot adott ki ?az emberi embrió méltóságának? megerősítésére. A dokumentumban felsorolták azokat a biomedikai technikákat, amelyeket a Római Katolikus Egyház ?törvénytelennek? minősít. Ide tartozik a mesterséges megtermékenyítés, a klónozás, az őssejtek terápiás felhasználása, az őssejtek felhasználásával készült oltóanyagok előállítása, és az esemény utáni fogamzásgátló tabletták használata. Ezek a gyakorlatok azzal az alapelvvel állnak szemben, mely szerint az ember méltóságát fogantatásától természetes haláláig tiszteletben kell tartani.

Forrás: