A váltott műszak rákot okozhat

A váltott műszakban végzett munka összefügg a rák kialakulásával. Ez a felfedezés nagy kihívások elé állítja az érintetteket.

Noha az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a napirend olyan felborulása, mint amilyet például az időeltolódás miatt fáradtság (jet lag) okoz, átmeneti rossz közérzettel jár, azt csak az utóbbi időben kezdték vizsgálni, hogy van-e összefüggés a biológiai ritmus hosszantartó megzavarása és a rák kialakulása között. Sőt, hirtelen politikai témává lépett elő a kérdés: 2008-ban Dániában 38 éjszakai műszakban dolgozó melldaganatos nő esetében ismerték el hivatalosan, hogy a betegségüket munkahelyi ártalom okozta ? ennek következtében kártérítést is kaptak.

A képet árnyalja, hogy az ilyen irányú összefüggést egyelőre csak állatoknál bizonyították be. A laboratóriumi kísérletek eredményei, amelyetek az állati sejtekből vett minták alapján kaptak, valószínűsítik ugyan a kapcsolatot, de az még nem egyértelmű, hogy az emberi szervezet is így reagál-e a biológiai ritmusa megzavarására. Ennek ellenére a szakértők a legújabb kutatások fényében szorgalmazzák a hagyományos váltott műszakos munkarendek felülvizsgálat

Forrás: