Orrcseppel a koraszülés ellen

A Bostoni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a szokásos orrdugulás-csillapítók használata esetén csökken a koraszülés kockázata.

A koraszülés ? 37. terhességi hét előtt ? a csecsemőkori megbetegedés és halálozás vezető oka, ennek ellenére háttere kevéssé ismert. Az Egyesült Államokban 1981 és 2008 között a koraszülés aránya 9,5-ről 12,3 százalékra nőtt.

Rohini Hernandez és munkatársai rámutatnak a Birth Defects Research Part A: Clinical and Molecular Teratology hasábjain olvasható tanulmányukban, hogy a szokványos orrdugulás-javító orrcseppek mintegy 58 százalékkal csökkentik a koraszülés kockázatát. Mindazonáltal az ok-okozati hatás nem egyértelmű.11602A terhes nők a magzat érdekében általában kerülik a gyógyszerek szedését, körükben a leggyakoribb szer az orrcsepp. A kutatók 3271 élveszületéssel végződő szülést tanulmányoztak 1998 és 2008 között Massachusetts államban. Ebből 6 százalék volt koraszülés, ezen anyák közül 4,2 százalék használt orrdugulás-csillapítót, míg a nem koraszülők közül 6,7 százalék. Az orrcseppet használók főként az idősebb, fehér bőrű, házas, magasabban kvalifikált csoportból kerültek ki, általában nagyobb jövedelemmel. Korábban egy svéd tanulmány mutatott ki negatív összefüggést a receptre felírható orrcseppek és a koraszülés között.

Hernandez leszögezi, hogy további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az orrcsepp miként befolyásolja koraszülést.

Forrás: