Camino: Zarándoklat a békességbe

Séta a belső gondolataink világába a boldogság felé. Erre vállalkozik az, aki elzarándokol Santiago de Compostelaba.

A zarándokút olyan, akár az emberi élet. Mindenkinek vannak céljai, tartunk valaminek az irányába, melyek során kitartásra, összpontosításra és belső harmóniára van szükségünk. Ezek nélkül ugyanis könnyen megtorpanhatunk egy-egy nehéz szakasz előtt. Ahogy itt is, életünk során szintén szükségünk van pihenőkre a hosszú és megerőltető részeket követően, hogy erőt merítsünk. Bár számunkra kevésbé egyértelmű jelek mutatják meg a helyes irányt, érezni fogjuk, ha jó úton haladunk. Igaz olykor kénytelenek vagyunk kerülőt tenni.

Mi az a Camino?

A keresztény közösség egyik leghíresebb zarándokútjának a célja, eljutni Santiago de Compostelaba. A világ számos pontjáról indulnak a zarándoklatok és évről évre több ezren teszik meg az emberpróbáló utat a lelki béke felé. Hagyományosan négy fő útvonal létezik, melyek mindegyike Hispániában találkozik. A Magyarországról induló sokaság Szent Jakab számára emelt templomokban gyülekezik és kel útra.11488Szent Jakab legendája

A város neve magában hordozza a legendáját. A név első felének jelentése Sant iago, azaz Szent Jakab, míg a compostela szót a csillagok mezejének lehet fordítani. A monda szerint ugyanis egy fényes csillag mutatta meg Szent Jakab sírjának elfeledett helyét. Szent Jakab Jeruzsálemben halt vértanúhalált, az apostolok között elsőként, miután visszatért az Evangéliumot hirdetve. A hagyomány szerint nem engedték eltemetni a Szentföldön, ezért áthajóztak vele Hispániába, ahol az idő múlásával homályba merült a sír pontos helye.

Kagylók térkép helyett

Az utunk Santiago de Compostela felé ? induljunk bármelyik irányból is ? kiépített zarándokutakon vezet. Azért nincs szükségünk térképre, sem útbaigazításra, mivel a kőbe vésett kagylókkal kikövezett ösvények nem hagyják, hogy eltévedjünk. A kagyló a zarándoklat szimbóluma, melyhez különböző magyarázatok kapcsolódnak. Az egyik legenda szerint az oda érkező első zarándokot megtámadták a tengerparton, aki ijedtében a vízbe menekült, ahol kagylók vették körbe, hogy oltalmazzák.11489Egy másik magyarázat szerint a kagyló Szent Jakabra utal, aki a tengeren keresztül érkezett a galíciai városkába. Ezen kívül úgy tartják, hogy ez a keresztény ember szimbóluma, akiknek meg kell nyílniuk és be kell fogadniuk a feléjük áradó, olykor értéktelennek tűnő történéseket és tapasztalatokat, melyek végül ? akár a kagylóban a homok ?, igazgyöngyé, azaz valódi kincsé válnak számukra.

Az utazás célja

A hetekig tartó séta során csodás tájak mentén haladunk végig. Ez alatt az idő alatt, kiszakadva a mindennapok megszokásaiból, alkalmunk lesz saját belső utunk felfedezésére. Gondolatainkba mélyedve megnyugvást találunk és mire utunk végéhez érünk, megtapasztalhatjuk a belsőnkből áramló harmóniát. A Camino alatt tehát a spirituális élmény mellett, érzelmileg és testileg is feltöltődnek a zarándokok, melyből a szervezetük hosszú hónapokon keresztül képes lesz táplálkozni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.